Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron ziet oorlog alleen eindigen aan onderhandelingstafel

Macron ziet oorlog alleen eindigen aan onderhandelingstafel

PARIJS (ANP/DPA) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan in de ogen van de Franse president Emmanuel Macron alleen eindigen met onderhandelingen. "Ik wil een Russische nederlaag in Oekraïne, maar ik ben ervan overtuigd dat het eind van het conflict uiteindelijk niet militair behaald zal worden."

Macron beschreef zijn visie op de oorlog in een interview met de Franse kranten Le Figaro en Le Journal du Dimanche en de omroep France Inter. "Geen van beide kan volledig zegevieren", denkt de Franse president. Wel is hij voorstander van een groot Oekraïens offensief om Moskou te dwingen terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Maar Rusland moet niet aangevallen worden op zijn eigen grondgebied. Macron herhaalt dat Frankrijk niet wil dat Rusland "vernietigd" wordt. Hij zei eerder al eens dat Frankrijk, ondanks alle wapenleveringen, geen partij in de oorlog mag worden en dat hij als president ook vooruit wil blijven denken aan hoe de wereldorde moet worden ingericht na de oorlog.

Die wereld ziet er in Macrons ogen niet beter uit met een kapotgemaakt Rusland. Hij verwacht dat binnen het huidige Rusland elk alternatief voor president Vladimir Poetin nog erger zou zijn. Macron ziet het dan ook niet snel gebeuren dat de oorlog beëindigd zal worden door een democratische beweging in Rusland zelf. "Dat wens ik diep, maar ik geloof het niet echt."

Meer uit Buitenland

Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

KINSHASA (ANP/BELGA/AFP) - In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

7 minuten geleden
Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

2 uur geleden
Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker 31 doden gevallen. Dat melden de lokale autoriteiten zondag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald.

3 uur geleden
Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

6 uur geleden
Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

6 uur geleden
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

16 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

18 uur geleden