Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron zet in op nieuwe kerncentrales

Macron zet in op nieuwe kerncentrales

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk gaat nieuwe kerncentrales bouwen om in te spelen op de groeiende energievraag en klimaatuitdagingen. "Om Frankrijks energieonafhankelijkheid te garanderen en ons doel van klimaatneutraliteit in 2050 te halen, zullen we voor het eerst in decennia de bouw van nucleaire reactoren in ons land weer lanceren", zei president Emmanuel Macron dinsdag in een televisietoespraak.

Macron ging ook in op de impact van de Europese gascrisis op de energieprijzen en het effect daarvan op de koopkracht. Ook andere industriële sectoren die werken met hoogstaande technologie moeten een impuls krijgen om minder afhankelijk te zijn van de VS en Azië, vindt de president. Hij hamert al langer op meer autonomie voor Europa, ook op defensievlak.

Franse media hadden vorige maand al geschreven dat Macron de bouw van nieuwe kerncentrales zou aankondigen. Het staatshoofd beloofde aan het begin van zijn presidentschap nog het land minder afhankelijk te maken van kernenergie, maar dat idee was de afgelopen tijd al weggezakt. Greenpeace verwierp Macrons aankondiging met het argument dat hij kernenergie promoot in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hij moet zich daar formeel overigens nog kandidaat voor stellen, maar er wordt al gewerkt aan zijn campagne. Te duur, te traag en te gevaarlijk, zegt de milieuorganisatie over de kernenergieplannen.

Eerder had de regering gezegd geen nieuwe reactorprojecten te beginnen tot energiebedrijf EDF de bouw heeft afgerond van een zogenoemde EPR-kerncentrale in Flamanville in het noordwesten van het land. Dat in 2007 begonnen project kampt met vertragingen en enorme kostenoverschrijdingen.

Grofweg driekwart van de elektriciteit in Frankrijk is afkomstig van kerncentrales.

Meer uit Buitenland

Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

28 minuten geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

6 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

7 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

8 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

9 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

10 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

10 uur geleden