Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron zet in op nieuwe kerncentrales

Macron zet in op nieuwe kerncentrales

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk gaat nieuwe kerncentrales bouwen om in te spelen op de groeiende energievraag en klimaatuitdagingen. "Om Frankrijks energieonafhankelijkheid te garanderen en ons doel van klimaatneutraliteit in 2050 te halen, zullen we voor het eerst in decennia de bouw van nucleaire reactoren in ons land weer lanceren", zei president Emmanuel Macron dinsdag in een televisietoespraak.

Macron ging ook in op de impact van de Europese gascrisis op de energieprijzen en het effect daarvan op de koopkracht. Ook andere industriële sectoren die werken met hoogstaande technologie moeten een impuls krijgen om minder afhankelijk te zijn van de VS en Azië, vindt de president. Hij hamert al langer op meer autonomie voor Europa, ook op defensievlak.

Franse media hadden vorige maand al geschreven dat Macron de bouw van nieuwe kerncentrales zou aankondigen. Het staatshoofd beloofde aan het begin van zijn presidentschap nog het land minder afhankelijk te maken van kernenergie, maar dat idee was de afgelopen tijd al weggezakt. Greenpeace verwierp Macrons aankondiging met het argument dat hij kernenergie promoot in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hij moet zich daar formeel overigens nog kandidaat voor stellen, maar er wordt al gewerkt aan zijn campagne. Te duur, te traag en te gevaarlijk, zegt de milieuorganisatie over de kernenergieplannen.

Eerder had de regering gezegd geen nieuwe reactorprojecten te beginnen tot energiebedrijf EDF de bouw heeft afgerond van een zogenoemde EPR-kerncentrale in Flamanville in het noordwesten van het land. Dat in 2007 begonnen project kampt met vertragingen en enorme kostenoverschrijdingen.

Grofweg driekwart van de elektriciteit in Frankrijk is afkomstig van kerncentrales.

Meer uit Buitenland

Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

29 minuten geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

1 uur geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

1 uur geleden
Amerikaanse hulp voor Oekraïne stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na een maandenlange blokkade van Amerikaanse hulp aan Oekraïne, wordt zaterdagavond een stemming in het parlement over nieuwe steun voor Kyiv verwacht. De Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, liet inmiddels het wetsvoorstel publiceren.

2 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt over Palestina als volwaardig lid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens de planning vrijdag om 21.00 uur (onze tijd) over het Palestijnse verzoek Palestina als volwaardig lid van de volkerenorganisatie te erkennen. De staat Palestina wordt door een grote meerderheid van de leden van de VN erkend, maar officieel is het sinds 2012 een waarnemer bij de VN, geen lidstaat.

3 uur geleden
Gewonden door aanval Hezbollah op Israël

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft vanuit Libanon een drone- en raketaanval uitgevoerd op het noorden van Israël. Daarbij zijn zeker veertien militairen gewond geraakt, meldde het Israëlische leger. Zes zijn er ernstig aan toe.

3 uur geleden
Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen

POTSDAM (ANP) - De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.

4 uur geleden