Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron wil opheldering over Poetins intenties rond Oekraïne

Macron wil opheldering over Poetins intenties rond Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron wil vrijdagmorgen in een telefoongesprek met Vladimir Poetin opheldering vragen over de intenties van de Russische president met Oekraïne.

Macron zegt te hopen dat het telefoontje leidt tot een "stevige dialoog en verduidelijkingen". Ook wil hij Poetin een weg naar de-escalatie van het conflict voorstellen. Volgens het Élysée gelooft Macron dat er ruimte is voor diplomatie.

De Franse president herhaalde in een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn hun gezamenlijke steun aan Oekraïne en dat Rusland "een hoge prijs zou betalen" bij een invasie van het kleine buurland.

Sancties

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn onderdanen dinsdagavond opgeroepen kalm te blijven. Volgens hem wordt aangestuurd op een ontmoeting tussen hem en Poetin, in het bijzijn van Macron en Scholz. "Er zijn geen roze brillen, geen kinderlijke illusies, alles is niet simpel. Maar er is hoop", zei Zelenski.

Rusland zegt geen plannen te hebben voor een invasie van Oekraïne, maar eist bindende garanties van de Verenigde Staten en de NAVO dat het land niet zal toetreden tot het Westerse militaire bondgenootschap. Nabij de grens tussen Oekraïne en Rusland is een grote Russische troepenmacht samengetrokken.

Over en weer wordt de druk opgevoerd met de dreiging van sancties op het gebied van onder meer technologie, de toegang tot internationale betalingssystemen en energie.

Meer uit Buitenland

Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

2 uur geleden
Venetië zoekt 'idioot' die van gebouw in kanaal sprong

VENETIË (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zijn op zoek naar een man die donderdag in Venetië van een drie verdiepingen hoog gebouw in een kanaal is gesprongen, meldt CNN. Burgemeester Luigi Brugnaro van de stad noemt hem een "idioot" en zegt op Twitter de man "een certificaat van domheid en veel schoppen" te willen geven voor de daad die viraal is gegaan op sociale media.

3 uur geleden
VS: geen aanwijzing dat Rusland kernwapens gaat inzetten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zien geen aanwijzing dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie nadat de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte nucleaire wapens in Belarus te stationeren.

4 uur geleden
Defensieminister Israël keert zich tegen juridische hervormingen

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant vindt dat de omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus de politicus in een televisietoespraak.

8 uur geleden
Meerdere zwaargewonden bij betoging tegen Frans waterreservoir

SAINTE-SOLINE (ANP) - Tijdens een demonstratie tegen de bouw van een enorm waterbassin bij het dorp Sainte-Soline in het zuidwesten van Frankrijk zijn zware gevechten uitgebroken tussen betogers en politie. Daarbij is een aantal mensen zwaargewond geraakt.

9 uur geleden
Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou gaat in Belarus tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De twee gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne.

9 uur geleden
IAEA-chef opnieuw naar bezette kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De baas van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) reist volgende week naar de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het wordt het tweede bezoek van directeur-generaal Rafael Mariano Grossi aan het nucleaire complex in het door Rusland bezette gebied.

10 uur geleden