Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron wil abortus en milieu opnemen in Europese grondrechten

Macron wil abortus en milieu opnemen in Europese grondrechten

STRAATSBURG (ANP) - Het recht op abortus en de bescherming van het milieu moeten worden opgenomen in de grondrechten van de Europese Unie, vindt de Franse president Emmanuel Macron. De president, wiens land dit halfjaar de EU voorzit, wil deze zaken "uitdrukkelijker" beschermen. Hij bepleit verder een "nieuw Europese veiligheidsbestel" om de spanningen aan de oostgrens te sussen.

Macron sprak woensdag het Europees Parlement toe en lichtte toe waar zijn regering zich tot de zomer sterk voor gaat maken. Het Franse voorzitterschap valt samen met de presidentsverkiezingen in april. Macron zei eerder dat hij uit is op een nieuwe ambtstermijn en loopt zich warm voor de campagne.

"We moeten het handvest van de EU actualiseren, met name om het explicieter te maken over de bescherming van het milieu of de erkenning van het recht op abortus", zei Macron in de vergaderzaal van het parlement in het Franse Straatsburg. "Om nieuw leven te blazen" in het handvest, dat "de enige toekomst van ons gezamenlijke politieke project is", aldus de Franse president.

Europese defensie

De deze week aangetreden nieuwe voorzitter van het parlement, Roberta Metsola, wijst abortus juist af. Daarvoor kreeg ze met name uit Franse hoek kritiek.

Frankrijk kondigde al eerder aan de komende maanden vaart te maken met de versterking van de gezamenlijke Europese defensie. De tijd daarvoor lijkt rijp nu de dreigende taal en manoeuvres van Rusland veel EU-landen angst inboezemen en ze ook niet langer blind rekenen op de Verenigde Staten.

Vrouwenquotum

"De komende weken moeten we eindelijk een Europees voorstel voor een nieuwe orde voor veiligheid en stabiliteit afwerken", zei Macron in het parlement. "De Europeanen moeten die uitwerken, dan delen met onze bondgenoten in de NAVO en vervolgens ter onderhandeling voorleggen aan Rusland." Frankrijk is al langer de belangrijkste pleitbezorger van een "strategisch autonoom" Europa, dat zijn eigen zaken regelt en ook zijn eigen veiligheid bewaakt.

Macron pleitte verder voor een vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven, de bescherming van medewerkers van platformbedrijven en voor het insnoeren van Big Tech. Hij wekte het ongenoegen van journalisten door na vele uren aan het woord te zijn geweest geen enkele vraag te willen beantwoorden.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

43 minuten geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

45 minuten geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Er werden geen details gegeven over de operatie en de beoogde doelen, maar volgens Palestijnse media zouden veiligheidsposten zijn geraakt.

2 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

3 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

4 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

5 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

6 uur geleden