Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron wil abortus en milieu opnemen in Europese grondrechten

Macron wil abortus en milieu opnemen in Europese grondrechten

STRAATSBURG (ANP) - Het recht op abortus en de bescherming van het milieu moeten worden opgenomen in de grondrechten van de Europese Unie, vindt de Franse president Emmanuel Macron. De president, wiens land dit halfjaar de EU voorzit, wil deze zaken "uitdrukkelijker" beschermen. Hij bepleit verder een "nieuw Europese veiligheidsbestel" om de spanningen aan de oostgrens te sussen.

Macron sprak woensdag het Europees Parlement toe en lichtte toe waar zijn regering zich tot de zomer sterk voor gaat maken. Het Franse voorzitterschap valt samen met de presidentsverkiezingen in april. Macron zei eerder dat hij uit is op een nieuwe ambtstermijn en loopt zich warm voor de campagne.

"We moeten het handvest van de EU actualiseren, met name om het explicieter te maken over de bescherming van het milieu of de erkenning van het recht op abortus", zei Macron in de vergaderzaal van het parlement in het Franse Straatsburg. "Om nieuw leven te blazen" in het handvest, dat "de enige toekomst van ons gezamenlijke politieke project is", aldus de Franse president.

Europese defensie

De deze week aangetreden nieuwe voorzitter van het parlement, Roberta Metsola, wijst abortus juist af. Daarvoor kreeg ze met name uit Franse hoek kritiek.

Frankrijk kondigde al eerder aan de komende maanden vaart te maken met de versterking van de gezamenlijke Europese defensie. De tijd daarvoor lijkt rijp nu de dreigende taal en manoeuvres van Rusland veel EU-landen angst inboezemen en ze ook niet langer blind rekenen op de Verenigde Staten.

Vrouwenquotum

"De komende weken moeten we eindelijk een Europees voorstel voor een nieuwe orde voor veiligheid en stabiliteit afwerken", zei Macron in het parlement. "De Europeanen moeten die uitwerken, dan delen met onze bondgenoten in de NAVO en vervolgens ter onderhandeling voorleggen aan Rusland." Frankrijk is al langer de belangrijkste pleitbezorger van een "strategisch autonoom" Europa, dat zijn eigen zaken regelt en ook zijn eigen veiligheid bewaakt.

Macron pleitte verder voor een vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven, de bescherming van medewerkers van platformbedrijven en voor het insnoeren van Big Tech. Hij wekte het ongenoegen van journalisten door na vele uren aan het woord te zijn geweest geen enkele vraag te willen beantwoorden.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

C.J. de Loof 4 maanden geleden
Zeer gevaarlijke mannetje die heel snel weg moet ! 3 turven hoog maar wel met een hele grote bek.

Meer uit Buitenland

UEFA: valse kaarten veroorzaken vertraging Champions League-finale

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Valse toegangskaarten zijn volgens voetbalbond UEFA de reden dat de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid in Parijs zaterdagavond een half uur later is begonnen. De wedstrijd zou om 21.00 uur beginnen in het Stade de France, maar werd uitgesteld door wachtrijen van fans die vanwege de neptickets niet binnen konden komen.

43 minuten geleden
Zelenski verwacht 'goed nieuws' over wapenleveranties

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt de komende week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. Hij zei dat in een videotoespraak zaterdagavond zonder verdere details te geven.

2 uur geleden
Gouden Palm voor Zweedse regisseur Ruben Östlund

CANNES (ANP) - De Zweedse filmregisseur Ruben Östlund heeft op het 75e filmfestival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept. Hij kreeg de prestigieuze filmprijs voor de film Triangle of Sadness. Het is de tweede keer dat de Zweed in Cannes met de eer gaat strijken.

3 uur geleden
Kinderen dood in gedrang bij een kerkactie in Nigeria

YENAGOA (ANP/RTR/AFP) - In het zuiden van Nigeria zijn zaterdagochtend tientallen mensen om het leven gekomen in het gedrang tijdens een liefdadigheidsactie van een kerk. CNN meldt dat de meeste slachtoffers kinderen zijn. Volgens de politie werd bij een sportaccommodatie in Port Harcourt door de kerk onder meer eten uitgedeeld.

7 uur geleden
Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

10 uur geleden
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

10 uur geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

10 uur geleden