Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron waarschuwt voor burgeroorlog door plannen van rivalen

Macron waarschuwt voor burgeroorlog door plannen van rivalen

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gewaarschuwd dat de plannen van uiterst linkse en uiterst rechtse partijen in zijn land voor een "burgeroorlog" kunnen zorgen. De 46-jarige leider haalde in een podcast uit naar zowel het rechtse Rassemblement National (RN) als het linkse La France Insoumise (LFI), tegenstanders van zijn Renaissance-partij.

De partij van Macron heeft nog een flinke inhaalslag te maken in aanloop naar de parlementsverkiezingen van deze week. In recente peilingen gaat de RN aan kop en volgt een blok van linkse oppositiepartijen, waar ook La France Insoumise deel van uitmaakt. Het kamp van Macron volgt op de derde plaats.

Macron maakte eerder deze maand bekend dat de parlementsverkiezingen vervroegd zouden plaatsvinden nadat RN een grote overwinning had geboekt bij de Europese verkiezingen. De eerste verkiezingsronde staat gepland voor 30 juni. Daarna volgt op 7 juli nog een tweede ronde.

De president bekritiseerde in de podcast Génération Do It Yourself de plannen van zijn rivalen. Hij zei dat uiterst rechts mensen wegzet aan de hand van hun religie of herkomst en daarmee voor verdeeldheid zorgt. Uiterst links maakt zich volgens hem schuldig aan een vergelijkbare vorm van uitsluiting.

De oppositie reageerde geërgerd op de kritiek. RN-voorman Jordan Bardella noemde de uitspraken van Macron ongepast voor een president.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

4 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

4 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

7 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

7 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

8 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

9 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

9 uur geleden