Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron voert gesprekken met Franse oppositiepartijen

Macron voert gesprekken met Franse oppositiepartijen

PARIJS (ANP/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron voert volgens het Élysée deze week gesprekken met vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke partijen na de voor hem teleurstellend verlopen parlementsverkiezingen. Hij is zondag de meerderheid in het parlement kwijtgeraakt, maar zijn politieke blok Ensemble is nog wel het grootste met 245 zetels.

Doel van de besprekingen, die dinsdag en woensdag in het Élysée-paleis worden gehouden, is om "oplossingen te vinden om de Fransen te dienen" in een tijd dat er geen "alternatieve meerderheid" is voor die van Macrons Ensemble, zei een ambtenaar van het kantoor van de president, die anoniem wil blijven.

Macron ontvangt de vertegenwoordigers van verschillende partijen afzonderlijk van elkaar. Ook lijkt het erop dat de Franse president het gesprek wil aangaan met de partijen van de uiterst linkse leider Jean-Luc Mélenchon en de uiterst rechtse Marine Le Pen, die beiden grote winsten boekten tijdens de verkiezingen.

Macron, die nog niet gereageerd heeft op de verkiezingsuitslag, wil volgens analisten vermoedelijk een alliantie aangaan met de conservatieve Republikeinen (LR), de traditionele partij van Frans rechts. Samen met LR heeft zijn Ensemble wel een meerderheid in het parlement.

Meer uit Buitenland

EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

17 minuten geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

1 uur geleden
Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

2 uur geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

4 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

6 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

8 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

9 uur geleden