Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron viert versoepeling coronaregels met koffie op het terras

Macron viert versoepeling coronaregels met koffie op het terras

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de versoepeling van de coronaregels woensdag gevierd met een kop koffie op een terras in de buurt van zijn werkplek. Macron is samen met premier Jean Castex te zien op een video op het Twitteraccount van de president.

"Hier zijn we! Terrassen, musea, bioscopen en theaters. We herontdekken de dingen die het leven mooi maken. Maar wel met respect voor de geldende regels", schrijft de president bij de video op Twitter.

In heel Frankrijk waren mensen blij om weer van de vrijheden te genieten. Horeca, musea, bioscopen en theaters zijn zes maanden dicht geweest vanwege de coronamaatregelen in Frankrijk. Het is de bedoeling dat op 30 juni de samenleving weer volledig wordt heropend.

"Ik heb al drie klanten gehad, wat voelt dat goed", zegt de eigenaar van een eetgelegenheid in de wijk Montmartre in Parijs. Ook de gasten zijn blij met de heropening van de horeca. "Dit is toch zoveel beter dan afhaalkoffie." Een café-eigenaar in de stad Rennes sprak zelfs van een euforisch gevoel in de stad.

Veel horecazaken hebben de heropening voorlopig uitgesteld, vanwege de slechte weersvoorspellingen. Het dreigt in heel Frankrijk te gaan regenen en in de Alpen kan het zelfs gaan sneeuwen. Vanaf 9 juni mogen ook weer binnen gasten worden bediend, sommige zaken wachten tot dan met het heropenen.

In Franse media zijn veel mensen goed te spreken over de heropening van de terrassen. Marina (36) zegt dat ze erg uitkijkt naar het terras, na maanden van thuiswerken met haar twee kinderen. "Ik wil pizza en een glas wijn", zegt ze tegen televisiezender BFM. "Het is simpel, maar ik vind het heerlijk dat ik geen eten hoef te maken en niet hoef af te wassen."

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

2 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

3 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

4 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

4 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

5 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

5 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

7 uur geleden