Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

"Ik kan onze boeren, onze industriëlen in Frankrijk en overal in Europa niet vragen om zich in te spannen voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot, terwijl we plotseling alle tarieven afschaffen om goederen binnen te halen die niet aan deze regels onderworpen zijn", zei hij dit weekend na een ontmoeting met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva in Dubai. "Er zijn een paar zinnen toegevoegd aan het begin en aan het einde van de tekst om Frankrijk een plezier te doen - maar dit werkt niet."

Het gaat om een verdrag met de landen van Mercosur, oftewel Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay. Over een speciale handelsdeal met de landen wordt al zo'n twee decennia gepraat. Het EU-Mercosur-pact zou een geïntegreerde markt van 780 miljoen consumenten kunnen creëren, waarmee het het grootste vrijhandelsverdrag uit de geschiedenis van de EU zou worden.

Verzet EU-landen

Maar er is in meerdere Europese landen al langer veel verzet tegen het mogelijke akkoord, ook in Nederland. Nederland moet in Brussel "klip en klaar" maken dat landbouw geen onderdeel mag zijn van het handelsverdrag, vond een Kamermeerderheid eerder dit jaar nog. De partijen die tegen zijn, vrezen dat het verdrag leidt tot "forse toename van oneerlijke concurrentie voor Europese boeren". Ook is volgens hen de veiligheid van geïmporteerd vlees in het geding en leidt het tot extra ontbossing van de Amazone.

Macron ziet de deal eveneens niet zitten. "Ik ben geen voorstander van dit akkoord omdat ik niet weet hoe ik het moet uitleggen aan een staalproducent, een boer of een Franse cementfabrikant", zei de Franse president. "En aangezien ik het thuis niet kan uitleggen, zal ik het ook niet verdedigen op internationale topconferenties."

Duitsland voor handelsverdrag

Het Duitse bedrijfsleven hoopt wel dat de deal snel getekend kan worden. "De overeenkomst opent niet alleen extra marktkansen in een belangrijke economische regio voor Duitse bedrijven, maar biedt ook belangrijke mogelijkheden voor diversificatie van de toeleveringsketen en het aanbod van grondstoffen", zegt de Deutsche Industrie- und Handelskammer (DIHK).

Meer uit Financieel

Bloomberg: onlinekledingwinkel Shein bekijkt beursgang Londen

SINGAPORE (ANP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein is aan het kijken naar een beursgang in Londen in plaats van New York, omdat het moeilijkheden verwacht met een gang naar de Amerikaanse aandelenmarkt. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. In november werd door ingewijden nog gezegd dat Shein een sprong naar Wall Street zou willen maken.

23 minuten geleden
Stedin roept op laadpaal tussen 16.00 en 21.00 uur uit te zetten

ROTTERDAM (ANP) - Netbeheerder Stedin roept laadpaalexploitanten op om laadpalen voor elektrische auto's tussen 16.00 uur en 21.00 uur uit te zetten, vooral in de stedelijke gebieden. Volgens de organisatie is dat nodig om het overvolle stroomnet in die uren wat te ontlasten. Dat is namelijk de tijd dat veel mensen dagelijks thuiskomen en allerlei apparaten aanzetten, waardoor er veel vraag naar stroom is.

29 minuten geleden
Bitcoin voor het eerst sinds eind 2021 boven 57.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is dinsdag voor het eerst sinds eind 2021 weer tot boven de 57.000 dollar gestegen. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld zette daarmee het herstel voort na de schandalen in de afgelopen jaren, zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX in 2022. De prijs van de bitcoin wordt gesteund door de sterke vraag van beleggers naar op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen en verdere aankopen door MicroStrategy.

1 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

8 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

8 uur geleden
Opmars bitcoin stuwt beurswaarde cryptobedrijven op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Cryptobedrijven met een notering op Wall Street hebben hun beurswaarde flink zien stijgen maandag. Zo steeg cryptobeurs Coinbase 16,8 procent en werden cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms respectievelijk 21,7 procent en 17 procent meer waard. De bedrijven profiteerden van een opmars van de bitcoin. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld steeg gedurende de handelsdag tot boven de 54.000 dollar.

9 uur geleden
EU-landen willen boer verder tegemoetkomen met soepelere subsidies

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet boeren nog verder tegemoetkomen, vinden de landbouwministers van de EU-landen. Ze dringen aan op het versoepelen van de voorwaarden voor landbouwsubsidies.

11 uur geleden