Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron: strijd tegen terrorisme vergt internationale aanpak

Macron: strijd tegen terrorisme vergt internationale aanpak

PARIJS (ANP/RTR) - Moslimterrorisme is een internationale dreiging die een internationale reactie vereist. Dat schreef de Franse president Emmanuel Macron woensdag op Twitter, verwijzend naar de recente onthoofdingen in Mozambique.

"In Mozambique zijn meer dan vijftig mensen onthoofd, vrouwen ontvoerd, dorpen geplunderd en vervolgens in brand gestoken. Barbaren kapen een religie van vrede om terreur te verspreiden", aldus Macron.

Berichten over de recente aanvallen op burgers in Mozambique benadrukken de dreiging van islamistisch terrorisme voor de internationale gemeenschap, zegt Macron.

Minitop

Minstens vijftig mensen zijn de afgelopen dagen gedood bij aanvallen van strijders die banden hebben met terreurbeweging Islamitische Staat, meldden lokale media. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft opgeroepen tot een onderzoek.

Juist deze week hield de EU een minitop over de recente jihadistische terreurdreiging. De Europese leiders zoeken een gezamenlijk Europees antwoord op de nieuwe golf aanslagen van de afgelopen weken in Parijs, Nice en Wenen. Zo willen de Franse president Emmanuel Macron en andere Europese leiders een betere beveiliging van de Europese grenzen.

Hervorming van vrij verkeer

Macron en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz drongen aan op krachtiger Europees optreden tegen moslimextremisten. Kurz wil de vrijheden van Syriëgangers en andere jihadisten beperken en Macron pleitte onder andere voor een hervorming van het vrije verkeer van personen binnen de EU.

Voor die laatste "grote verworvenheid" van de EU is het "tot op zekere hoogte de laatste kans", waarschuwde premier Mark Rutte bij de top. Als de EU-landen hun buitengrenzen niet beter sluiten voor kwaadwillenden, gaat het Schengenverdrag waarin het vrije reizen is vastgelegd volgens hem "onvermijdelijk" op de helling.

Meer uit Buitenland

Armenië vraagt om Europese hulp bij opvang van vluchtelingen

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

32 minuten geleden
Medvedev: in toekomst meer Oekraïense gebieden bij Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - De vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad en oud-president Dmitri Medvedev zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk nog meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Hij doet de uitspraken terwijl in Rusland gevierd wordt dat het land een jaar geleden vier Oekraïense gebieden claimde.

34 minuten geleden
Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

2 uur geleden
Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

4 uur geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

5 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

5 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

6 uur geleden