Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

Macron kondigde het uitstel aan tijdens een bezoek aan het Franse overzees gebied bij Australië. De omstreden wet bepaalt dat inwoners die minstens tien jaar op de archipel hebben gewoond ook stemrecht krijgen. Daardoor zouden duizenden Fransen mogen stemmen. Volgens de regering in Parijs is dat nodig om de democratie te verbeteren.

Maar de inheemse Kanaks, die 40 procent van de bevolking uitmaken, vrezen dat dit ten koste gaat van hun invloed op de eilandengroep. Zo zou het moeilijker worden om in de toekomst een referendum over onafhankelijkheid te winnen.

Onderhandelingen

De hervormingen van de kieswet zijn nog niet van de baan, benadrukte Macron. Hij wil binnen een maand een verdere beslissing nemen, op basis van onderhandelingen en een politiek proces.

Macron hoopt dat de rust nu kan terugkeren, maar schat in dat het nog "een aantal dagen" gaat duren. "Ons doel is om de volledige controle terug te nemen over de gebieden die zijn getroffen door onrust en geweld." Bij de rellen zijn tot nu toe zes doden en honderden gewonden gevallen. De president zegt dat alle partijen zouden moeten oproepen om de blokkades op de eilanden te beëindigen. Als dat gebeurd is, heft hij ook de noodtoestand op Nieuw-Caledonië op.

Nikkelmijnen

Volgens Macron is de economische schade op het eiland "kolossaal". Vooral de mijnen zouden zwaar getroffen zijn. Hij zegt dan ook dat er een economisch plan moet worden gemaakt, in het bijzonder over de toekomst van de nikkelmijnen.

Meer uit Buitenland

Olievlek breidt zich verder uit langs kust Singapore

SINGAPORE (ANP/RTR) - De olievlek in het zuiden van Singapore heeft zich verder langs de kust verspreid en bedreigt een zeereservaat. De autoriteiten intensiveren daarom hun inspanningen om de olie op te ruimen.

3 minuten geleden
Gevangenen gijzelen medewerkers van detentiecentrum Rusland

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Gevangenen van een detentiecentrum in Rusland hebben twee medewerkers gegijzeld. Over hun vrijlating wordt nu onderhandeld. Zes mannen eisen een auto en vrije doorgang, melden Russische media.

40 minuten geleden
China zegt Australië nieuwe reuzenpanda's toe

ADELAIDE (ANP/AFP) - China leent Australië twee nieuwe reuzenpanda's uit. De dierentuin in Adelaide heeft er al twee, maar die moeten volgens eerder gemaakte afspraken terug naar hun thuisland. De komst van nieuwe panda's toont aan dat de betrekkingen tussen de twee landen verbeteren.

2 uur geleden
Belangrijkste vliegveld Nieuw-Caledonië maandag weer open

NOUMÉA (ANP/AFP) - De belangrijkste internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië gaat vanaf maandag weer open. Dat heeft de Franse vertegenwoordiging op de eilandenarchipel ten oosten van Australië bekendgemaakt. Het vliegveld werd in mei gesloten nadat in Nieuw-Caledonië dodelijke onlusten waren uitgebroken.

4 uur geleden
Israëlisch leger kondigt 'tactische pauzes' aan in zuidelijk Gaza

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een "tactische pauze van militaire activiteiten" zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het leger doet dat om de levering van hulpgoederen te vergemakkelijken. Internationale hulporganisaties waarschuwden eerder voor een groeiende humanitaire crisis in dat gebied.

4 uur geleden
Gewonden, onder wie kinderen, door schietpartij bij Detroit

DETROIT (ANP/RTR) - Zeker acht mensen, onder wie twee kinderen, zijn zaterdagavond gewond geraakt toen een man om zich heen begon te schieten in een park met fonteinen in Rochester Hills, niet ver van de Amerikaanse stad Detroit. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de dader dood is aangetroffen in een nabijgelegen huis.

5 uur geleden
Trump ontmoet zwarte kiezers in een kerk in Detroit

DETROIT (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag een ontmoeting gehad met zwarte leiders en zakenmensen in een kerk in de stad Detroit, in een poging hen voor zich te winnen. Zwarte Amerikanen stemden bij de vorige verkiezingen vooral op zijn Democratische rivaal Joe Biden. Tijdens het bezoek suggereerde Trump dat hij wellicht de zwarte parlementariër Byron Donalds wil kiezen als running mate.

8 uur geleden