Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron kondigt wetsvoorstel aan voor hulp bij zelfdoding

Macron kondigt wetsvoorstel aan voor hulp bij zelfdoding

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft een wetsvoorstel aangekondigd dat de weg vrijmaakt voor "geassisteerde stervensbegeleiding" onder "strikte voorwaarden". Hij deed dat in een interview met de kranten La Croix en Libération.

Volwassen patiënten die "volledig toerekeningsvatbaar" zijn, die lijden aan een "ongeneeslijke ziekte" en van wie het lijden "niet te verlichten" is, zouden voortaan een verzoek om hulp bij zelfdoding kunnen indienen bij een medische commissie. Minderjarigen en mensen met psychiatrische of neurologische ziekten die het onderscheidingsvermogen belemmeren, zoals de ziekte van Alzheimer, zijn van het wetsvoorstel uitgesloten.

In meerdere Europese landen is hulp bij zelfdoding al toegestaan. Ook in Nederland mag een arts in bijzondere gevallen bijstand verlenen als de patiënt daar zelf om vraagt.

Meer uit Buitenland

In Oekraïne gaat stroom op rantsoen door Russische aanvallen

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is stroom op rantsoen gegaan omdat er weer een tekort is door grootschalige Russische aanvallen op energiecentrales. Ook is de temperatuur aanzienlijk gedaald.

1 uur geleden
Polen ziet Russische dreiging en versterkt inlichtingendiensten

WARSCHAU (ANP/AFP) - Polen trekt miljoenen uit om de inlichtingendiensten te versterken. Premier Donald Tusk zei dat de afgelopen maanden sabotageacties verijdeld konden worden "dankzij de waakzaamheid van onze diensten en bondgenoten".

6 uur geleden
Beroep Kremlincriticus Kara-Moerza verworpen, VK reageert woest

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische hooggerechtshof heeft het hoger beroep verworpen van een bekende criticus van de regering, Vladimir Kara-Moerza. De activist, die ook de Britse nationaliteit heeft, kreeg eerder 25 jaar cel opgelegd nadat hij was beschuldigd van hoogverraad. Het Verenigd Koninkrijk hekelde het besluit van het hof en eiste zijn onmiddellijke vrijlating.

7 uur geleden
Europese aanklager onderneemt stappen tegen Europese Commissie

LUXEMBURG (ANP) - Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft de Europese Commissie een stevige brief gestuurd. Het is de laatste stap voordat een officieel geschil wordt gestart dat tot een rechtszaak tegen de Europese Commissie kan leiden.

7 uur geleden
Flatgebouw Charkiv getroffen door aanval, veel gewonden

CHARKIV (ANP/RTR) - Zeker vijftien mensen zijn gewond geraakt door een aanval in het centrum van Charkiv, de tweede stad van Oekraïne. De autoriteiten zeggen dat een flatgebouw is geraakt.

7 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS naar New York om Trump te steunen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft bij de rechtbank in New York steun gekregen van een van zijn meest prominente partijgenoten. Voorzitter Mike Johnson van het Huis van Afgevaardigden zei tegen Amerikaanse media een van de "honderden miljoenen" burgers te zijn die zich grote zorgen maken over de vervolging van Trump.

7 uur geleden
Krant: Egypte overweegt afbouwen diplomatieke banden met Israël

CAIRO (ANP) - De Israëlische operatie in Rafah zet de relatie met buurland Egypte steeds verder onder druk. Zakenkrant The Wall Street Journal bericht dat de Egyptenaren overwegen hun diplomatieke betrekkingen met Israël te beperken.

10 uur geleden