Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron: Koerdische gemeenschap doelwit gruwelijke aanval

Macron: Koerdische gemeenschap doelwit gruwelijke aanval

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische gemeenschap in Frankrijk is het doelwit geweest van een gruwelijke aanval in het hart van Parijs. Dat zei president Emmanuel Macron vrijdag nadat een 69-jarige Fransman drie mensen van Koerdische komaf had doodgeschoten in de Franse hoofdstad. Frankrijk gaat de beveiliging opschroeven op plekken waar deze gemeenschap bijeenkomt.

Eerder had burgemeester Anne Hidalgo soortgelijke woorden gebruikt. "Koerden moeten, waar dan ook, in vrede kunnen wonen. Parijs staat meer dan ooit aan hun zijde", liet de burgemeester via Twitter weten. De dader is volgens haar een extreemrechtse activist. De Franse autoriteiten denken dat de aangehouden verdachte alleen handelde.

Binnenlandminister Gérald Darmanin, die beveiligingsmaatregelen heeft aangekondigd, zegt dat de aanval "duidelijk gericht was op buitenlanders". Het is alleen "niet zeker" of de gepensioneerde treinmachinist van plan was om "Koerden in het bijzonder" te doden. Het was erg onrustig rond Darmanins bezoek aan de plaats delict. Er ontstonden botsingen tussen Koerdische betogers en de veiligheidsdiensten, die met voorwerpen werden bekogeld en vervolgens traangas gebruikten om de menigte uiteen te drijven. Een tiental agenten raakte gewond.

Racistisch motief

Het schietincident vond kort voor 12.00 uur plaats op de Rue d'Enghien in het tiende arrondissement van de Franse hoofdstad. Er werd geschoten in een Koerdisch centrum, een restaurant en een kapsalon. Een advocaat van het centrum zegt dat de drie omgekomen slachtoffers Koerdisch waren. Er vielen ook drie gewonden. De toestand van een van hen is kritiek.

De verdachte was al eerder bij de autoriteiten in beeld vanwege zeker één misdaad met een racistisch motief. De Franse aanklager meldt dat de man vorig jaar een keer een migrantenkamp heeft aangevallen met een zwaard. Hij werd toen ook al onderzocht voor een racistisch gemotiveerde misdaad. De politie verklaarde dat hij bekend was voor twee pogingen tot doodslag, in 2016 en in 2021. Hj zou onder toezicht staan. Onderzocht wordt of hij contacten had met extreemrechtse figuren.

Geschrokken

Premier Elizabeth Borne veroordeelt het schietincident en spreekt haar steun uit aan de slachtoffers en hun naasten. Ook vanuit Nederland klinkt steun. Mark Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie te zijn "geschrokken" van het nieuws en het op de voet te volgen. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden en de Franse autoriteiten die het in goede banen proberen te leiden."

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef roept Georgië op om omstreden wet in te trekken

BRUSSEL (ANP) - De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft het parlement van Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. "Dat deze wet is aangenomen, heeft negatieve gevolgen voor Georgië op weg naar de EU. Het is aan Georgië om een keuze te maken over het vervolg", schrijft hij in een verklaring.

21 minuten geleden
Strijd tussen Israël en Hamas verhevigt in noorden en zuiden Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - De strijd tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnse groeperingen is verder verhevigd. Er worden zware gevechten gemeld in zowel het noorden als het zuiden van de Gazastrook.

1 uur geleden
Belgische prins Laurent wil zelf zijn geld verdienen in Turkije

BRUSSEL (ANP) - De Belgische prins Laurent wil minder optreden voor het Belgische koninklijk huis en zijn eigen geld verdienen met groene energie. Hij wil zich "beter kunnen ontplooien" dan hij nu als broer van koning Filip kan, zegt hij in een interview met de krant Het Laatste Nieuws.

1 uur geleden
Macron houdt spoedoverleg over rellen Nieuw-Caledonië

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zal woensdag crisisoverleg voorzitten over de situatie in Nieuw-Caledonië. Hij annuleert daarvoor een geplande reis naar de regio Normandië.

1 uur geleden
Oekraïense president Zelensky annuleert bezoek aan Spanje

MADRID (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn bezoek aan Spanje en Portugal geannuleerd. Volgens zijn woordvoerder heeft hij al zijn internationale verplichtingen afgeblazen in verband met het Russische offensief in het noorden van de regio Charkiv.

2 uur geleden
Doden en honderden gewonden na rellen in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het dodental door de rellen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is opgelopen naar drie. Ook raakten volgens de autoriteiten honderden mensen gewond.

3 uur geleden
Rellen Nieuw-Caledonië houden aan: dode en veel arrestaties

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP) - In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is een dode gevallen bij onrust over een omstreden hervorming. In de hoofdstad Nouméa klonken woensdag schoten en scholen bleven dicht.

4 uur geleden