Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron kan parlementsmeerderheid verliezen in 2e verkiezingsronde

Macron kan parlementsmeerderheid verliezen in 2e verkiezingsronde

PARIJS (ANP) - De Fransen kunnen in de tweede, beslissende ronde een nieuw parlement kiezen. De partijencoalitie van president Emmanuel Macron, Ensemble, staat op verlies en zou de huidige meerderheid kunnen verliezen.

Macron heeft nu vooral te kampen met het verrassende succes van de links-radicale Jean-Luc Mélenchon. Die kreeg met zijn coalitie Nupes (Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie), met onder meer Groenen, socialisten en communisten, in de eerste ronde een week geleden net als Macron een kwart van de stemmen.

Mélenchon hoopt vurig straks premier te kunnen worden met een meerderheid in de Nationale Vergadering, maar volgens opiniepeilingen is hij te optimistisch. Nupes zou op maximaal tweehonderd zetels kunnen rekenen in een parlement van 577 zetels. Dat is dus 89 zetels te weinig voor een meerderheid. Macrons partijencoalitie verliest ergens tussen de 55 en de 95 zetels in peilingen en kan dus zowel boven als onder de 289 uitkomen.

De opkomst wordt net als een week geleden erg laag ingeschat. Minder dan de helft van de ondervraagden liet weten van plan te zijn een stem uit te brengen. Het wordt waarschijnlijk een lagere opkomst dan een week geleden, toen 47,5 procent een stem uitbracht. In een stelsel met twee rondes zien veel kiezers hun favoriet in de eerste ronde verdwijnen en vragen zich dan af of het nog zin heeft in de tweede ronde tactisch op iemand te gaan stemmen.

De stembureaus sluiten in principe om 18.00 uur, maar in een aantal grote plaatsen zijn ze twee uur langer open. De exitpolls en uitslagen worden vanaf 20.00 uur verwacht.

Meer uit Buitenland

Aanhoudende zorgen om veiligheid kerncentrale Zaporizja

KYIV (ANP/DPA) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap maakt zich nog steeds zorgen om de "precaire" veiligheid van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Met name de aanhoudende problemen rond de stroomtoevoer verhogen volgens het IAEA de kans op een ongeval.

25 minuten geleden
Spaanse premier gaat op staatsbezoek naar China

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat volgende week op staatsbezoek bij de Chinese president Xi Jinping, meldt de Spaanse regering. Daarmee gaat Sánchez in op een uitnodiging van Beijing.

3 uur geleden
Bevolkingsgroei Canada bereikt recordhoogte door immigratie

OTTAWA (ANP) - Voor het eerst is de bevolking van Canada vorig jaar met een miljoen gestegen, grotendeels het gevolg van immigratie, meldde de Canadese overheid woensdag. Daarmee sluit Canada zich aan bij de snelst groeiende landen ter wereld.

3 uur geleden
Mogelijk besluit vervolging Trump op zijn vroegst donderdag

NEW YORK (ANP) - De speciale jury die zich buigt over de mogelijke vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump in de zaak rond zwijggeld voor een pornoster komt op donderdag opnieuw samen, meldt de Amerikaanse nieuwszender MSNBC.

6 uur geleden
Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

8 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

11 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

12 uur geleden