Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron kan parlementsmeerderheid verliezen in 2e verkiezingsronde

Macron kan parlementsmeerderheid verliezen in 2e verkiezingsronde

PARIJS (ANP) - De Fransen kunnen in de tweede, beslissende ronde een nieuw parlement kiezen. De partijencoalitie van president Emmanuel Macron, Ensemble, staat op verlies en zou de huidige meerderheid kunnen verliezen.

Macron heeft nu vooral te kampen met het verrassende succes van de links-radicale Jean-Luc Mélenchon. Die kreeg met zijn coalitie Nupes (Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie), met onder meer Groenen, socialisten en communisten, in de eerste ronde een week geleden net als Macron een kwart van de stemmen.

Mélenchon hoopt vurig straks premier te kunnen worden met een meerderheid in de Nationale Vergadering, maar volgens opiniepeilingen is hij te optimistisch. Nupes zou op maximaal tweehonderd zetels kunnen rekenen in een parlement van 577 zetels. Dat is dus 89 zetels te weinig voor een meerderheid. Macrons partijencoalitie verliest ergens tussen de 55 en de 95 zetels in peilingen en kan dus zowel boven als onder de 289 uitkomen.

De opkomst wordt net als een week geleden erg laag ingeschat. Minder dan de helft van de ondervraagden liet weten van plan te zijn een stem uit te brengen. Het wordt waarschijnlijk een lagere opkomst dan een week geleden, toen 47,5 procent een stem uitbracht. In een stelsel met twee rondes zien veel kiezers hun favoriet in de eerste ronde verdwijnen en vragen zich dan af of het nog zin heeft in de tweede ronde tactisch op iemand te gaan stemmen.

De stembureaus sluiten in principe om 18.00 uur, maar in een aantal grote plaatsen zijn ze twee uur langer open. De exitpolls en uitslagen worden vanaf 20.00 uur verwacht.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

23 minuten geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

40 minuten geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

1 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

1 uur geleden
VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

2 uur geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

3 uur geleden
Lidstaten EU verlengen bescherming Oekraïense vluchtelingen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van asiel- en migratiezaken hebben donderdag ingestemd met de verlenging van de bescherming voor Oekraïense vluchtelingen met nogmaals een jaar. "Zolang er bommen in Oekraïne vallen, is de situatie daar niet veilig", zei de Belgische staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel en Migratie) na afloop van de vergadering van EU-ministers.

3 uur geleden