Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron houdt voet bij stuk over NAVO

Macron houdt voet bij stuk over NAVO

LONDEN (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron blijft erbij dat de NAVO hersendood is. Hij zei zittend naast zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump in Londen dat hij vasthoudt aan zijn diagnose en dat duidelijk moet worden wat nu het belangrijkste doel van de militaire alliantie is.

Trump noemde de uitspraak van Macron eerder op de dag beledigend. "Totaal niet te vergelijken met toen ik de NAVO achterhaald noemde", zei hij later op Twitter.

De Fransman hekelde dat de NAVO-landen het niet eens kunnen worden over de definitie van terrorisme. Hij beschuldigde Turkije ervan in Syrië soms samen te werken met strijders die een band hebben met terreurgroep IS.

YPG

De Turkse president Erdogan eist juist volle steun van de NAVO-bondgenoten in het gevecht tegen wat hij terroristen noemt. Ankara beschouwt de Koerdisch-Syrische YPG-militie als een terroristische organisatie.

De YPG is getraind en bewapend door het Westen om tegen IS te strijden. "Als ik naar Turkije kijk, ze vechten nu tegen degenen die schouder aan schouder met ons vochten", aldus Macron, die later een gesprek zal hebben met Erdogan. Hij gaf ook scherpe kritiek op de aankoop door Turkije van het Russische antiraketsysteem S-400. Tegelijkertijd riep Macron op tot een "strategische dialoog" met Rusland.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

42 minuten geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

1 uur geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

1 uur geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

2 uur geleden
SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

2 uur geleden
Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.

2 uur geleden
Ploumen ziet geen beweging bij Rutte om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

5 uur geleden