Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron: haast maken met nieuw kabinet Libanon

Macron: haast maken met nieuw kabinet Libanon

BEIROET (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft er dit weekeinde bij politieke leiders in Libanon op aangedrongen nog deze week een nieuwe regering te vormen. Hij belde zaterdag met de Libanese parlementsvoorzitter Nabih Berri, die zich nog niet kan vinden in voorstellen van de nieuwe premier Mustapha Adib.

Macron eist snelle hervormingen in Libanon in ruil voor financiële steun. Op 1 september zei hij dat de politieke leiders in Libanon ermee hadden ingestemd binnen twee weken een regering van deskundigen te vormen. Maar parlementsvoorzitter Berri vindt dat hij bij de vorming van een nieuwe regering te weinig gehoord wordt, zei zijn kantoor zondag in een verklaring. Ook zou Berri erop aandringen dat het cruciale ministerie van Financiën in handen blijft van de sjiieten.

Betogers die hervormingen eisten, wilden ook dat Berri het veld zou ruimen. Ze zien hem als een exponent van het vastgelopen stelsel in het land waar functies worden verdeeld op basis van de geloofsgemeenschap. De president moet een christen zijn, de premier een soenniet en de parlementsvoorzitter een sjiiet.

Meer uit Buitenland

Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

58 minuten geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

2 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

3 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

4 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

10 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

11 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

12 uur geleden