Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron en Poetin benadrukken belang diplomatieke oplossing

Macron en Poetin benadrukken belang diplomatieke oplossing

PARIJS/MOSKOU (ANP/AFP/DPA/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Franse president Emmanuel Macron hebben zondag met elkaar gebeld over de situatie omtrent Oekraïne. De twee presidenten benadrukten de noodzaak om te blijven zoeken naar diplomatieke oplossingen voor de escalerende crisis in Oost-Oekraïne, zei het Kremlin in een verklaring. Volgens het Elysée kwamen Poetin en Macron ook overeen om aan een wapenstilstand in Oost-Oekraïne te werken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen zullen de komende dagen bijeenkomen om te werken aan een top op het hoogste niveau met Rusland, Oekraïne en enkele westerse bondgenoten. Het doel van zo'n top zou het vormen van een nieuwe veiligheidsorde in Europa moeten zijn, aldus Macrons kantoor.

Vlak voor het gesprek met Poetin, dat bijna twee uur duurde, had Macron een halfuur met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski mogelijke manieren besproken om onmiddellijke de-escalatie te bewerkstelligen. Zelenski riep kort na het gesprek op tot een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne, waar de afgelopen dagen de beschietingen in de Donbas-regio in heftigheid zijn toegenomen.

Ondertussen blijven Rusland en Belarus gezamenlijke militaire oefeningen houden nabij de Oekraïense noordgrens. Die oefeningen zouden zondag eindigen, maar dat besluit is herroepen. Westerse leiders en de militaire alliantie van de NAVO blijven waarschuwen voor een op handen zijnde grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland.

Meer uit Buitenland

Frans oorlogsschip in Egypte voor behandeling zieke kinderen Gaza

PARIJS (ANP/RTR) - Een Frans oorlogsschip is aangekomen in Egypte en kan mogelijk deze week al gewonde kinderen uit Gaza behandelen. Dat meldde minister van Defensie Sébastien Lecornu, die op de radio stelde dat helikoptercarrier Dixmude beschikt over twee operatiezalen en veertig bedden.

27 minuten geleden
President Iran brengt woensdag toch geen bezoek aan Turkije

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi brengt woensdag toch geen bezoek aan Turkije, meldt het kantoor van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het Iraanse persbureau Tasnim zegt dat het bezoek is uitgesteld, maar meldt geen nieuwe datum. Het is niet duidelijk waarom Raisi niet naar Turkije gaat.

30 minuten geleden
Frankrijk wil drie extreemrechtse groepen verbieden na onrust

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse autoriteiten willen drie extreemrechtse groepen verbieden na gewelddadige demonstraties van afgelopen weekend. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zegt dat het onder meer gaat om de groep Division Martel. De andere twee noemde hij niet bij naam.

35 minuten geleden
Yonhap: Noord-Koreaanse militairen in grensdorp bewapend

SEOUL (ANP) - Noord-Koreaanse militairen in het bekende grensdorp Panmunjom zijn weer bewapend, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van bronnen. Zij zouden vuurwapens dragen sinds Pyongyang vorige week een militair akkoord opschortte over het verminderen van de spanningen tussen de twee Korea's.

1 uur geleden
Boorwerkzaamheden voltooid in reddingsoperatie bouwvakkers India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn klaar met de boorwerkzaamheden van de reddingsoperatie in de Indiase staat Uttarakhand. Daar zitten 41 bouwvakkers al zeventien dagen vast in een ingestorte verkeerstunnel. Volgens Indiase functionarissen kan het nog uren duren voordat alle mannen weer buiten zijn.

1 uur geleden
Europol meldt aanhouding belangrijke gijzelsoftware-verdachte

DEN HAAG (ANP) - Europol zegt dat in Oekraïne verdachten zijn opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor wereldwijde aanvallen met gijzelsoftware. Die hebben geleid tot honderden miljoenen euro's aan schade, meldt het Europese samenwerkingsverband van de politiediensten.

1 uur geleden
Hevig winterweer in Oekraïne, strijd gaat wel door

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wordt al enkele dagen getroffen door hevig winterweer. Gouverneur Oleh Kiper van Odesa meldt dat 313 plaatsen in zijn regio zonder stroom zitten door sneeuwstormen. De strijd in Oekraïne gaat volgens waarnemers wel door.

2 uur geleden