Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron en Poetin benadrukken belang diplomatieke oplossing

Macron en Poetin benadrukken belang diplomatieke oplossing

PARIJS/MOSKOU (ANP/AFP/DPA/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Franse president Emmanuel Macron hebben zondag met elkaar gebeld over de situatie omtrent Oekraïne. De twee presidenten benadrukten de noodzaak om te blijven zoeken naar diplomatieke oplossingen voor de escalerende crisis in Oost-Oekraïne, zei het Kremlin in een verklaring. Volgens het Elysée kwamen Poetin en Macron ook overeen om aan een wapenstilstand in Oost-Oekraïne te werken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen zullen de komende dagen bijeenkomen om te werken aan een top op het hoogste niveau met Rusland, Oekraïne en enkele westerse bondgenoten. Het doel van zo'n top zou het vormen van een nieuwe veiligheidsorde in Europa moeten zijn, aldus Macrons kantoor.

Vlak voor het gesprek met Poetin, dat bijna twee uur duurde, had Macron een halfuur met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski mogelijke manieren besproken om onmiddellijke de-escalatie te bewerkstelligen. Zelenski riep kort na het gesprek op tot een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne, waar de afgelopen dagen de beschietingen in de Donbas-regio in heftigheid zijn toegenomen.

Ondertussen blijven Rusland en Belarus gezamenlijke militaire oefeningen houden nabij de Oekraïense noordgrens. Die oefeningen zouden zondag eindigen, maar dat besluit is herroepen. Westerse leiders en de militaire alliantie van de NAVO blijven waarschuwen voor een op handen zijnde grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland.

Meer uit Buitenland

Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

3 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

5 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

7 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

8 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft in gesprek met de pers weersproken ooit politieke invloed te hebben misbruikt toen hij burgemeester van Hamburg was in een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Scholz wordt er komende week in Hamburg in een hoorzitting over aan de tand gevoeld.

14 uur geleden
Russische rechtbank plaatst tv-journaliste onder huisarrest

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, wereldberoemd door haar protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft tot begin oktober huisarrest opgelegd gekregen. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald in een zaak die draait om het "in diskrediet brengen" van het Russische leger.

18 uur geleden