Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron en Merkel willen in juli akkoord over herstelplan EU

Macron en Merkel willen in juli akkoord over herstelplan EU

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft druk gezet op de hulp die de Europese Unie moet gaan bieden bij de economische wederopbouw na de coronacrisis. Hij vindt dat er in juli overeenstemming moet zijn over het herstelplan en de Europese meerjarenbegroting.

Dat zei Macron maandag na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Oost-Duitse Meseberg. "Dit is onze hoogste prioriteit. Wachten zal de zaken niet gemakkelijker maken".

Macron en Merkel stelden in mei een hulpfonds van 500 miljard euro voor om de Europese economie uit het dal te trekken. Frankrijk, dat zwaar is getroffen door de corona-epidemie, verwacht volgens Franse politieke kringen 30 tot 40 miljard te krijgen uit het beschikbare budget. Veel geld uit het fonds moet in de vorm van giften naar de zwaarst getroffen landen gaan, maar dat zien niet alle lidstaten zitten.

Lange weg te gaan

Merkel hoopt dat de leiders van de EU tijdens de komende top over de nieuwe begroting en het coronaherstelfonds (17/18 juli) tot een akkoord komen. "Er moeten nog ontelbare gesprekken worden gevoerd", schetste ze de situatie. "We hopen dat we een oplossing kunnen vinden, ook al is er een lange weg te gaan".

Nederland is een van de vier 'zuinige' dan wel 'gierige' dwarsliggers in de EU. Zij willen geen opbouw van een gezamenlijke schuldenberg voor het herstelplan of een substantiële verhoging van de EU-begroting.

Hooggespannen verwachtingen

De Duitse bondskanselier benadrukte dat de eensgezindheid van Frankrijk en Duitsland, dat 1 juli het voorzitterschap van de EU overneemt, een sleutel is tot een Europese oplossing voor het pakket herstelmaatregelen. "Als Duitsland en Frankrijk het eens zijn, is niet Europa het eens. Maar als Duitsland en Frankrijk het oneens zijn, dan is het met de Europese eensgezindheid niet best gesteld".

Merkel beseft dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Ze denkt dat Berlijn en Parijs in de discussies over de wederopbouw na corona een belangrijke rol kunnen spelen die duidelijk maakt dat "Europa onze toekomst is".

Meer uit Buitenland

Vier nieuwe bezoekers naar ISS gelanceerd

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR) - Zondagavond (plaatselijke tijd) zijn drie Amerikaanse astronauten en een Russische kosmonaut in een raket vertrokken vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida naar ruimtestation ISS.

29 minuten geleden
Haïti roept noodtoestand uit na uitbraak gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - De regering van Haïti heeft zondagavond (plaatselijke tijd) de noodtoestand uitgeroepen in het hoofdstedelijke departement Ouest voor minstens 72 uur na gewelddadige confrontaties en de ontsnapping van honderden gedetineerden uit twee gevangenissen.

30 minuten geleden
Nikki Haley wint Republikeinse voorverkiezing in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Presidentskandidaat Nikki Haley heeft zondag de Republikeinse voorverkiezingen in Washington gewonnen. Het is de eerste overwinning in het nominatieproces voor de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties tegen oud-president Donald Trump. Dat melden Edison Research en CNN.

3 uur geleden
Tweede deel Dune brengt in eerste weekend 178 miljoen op

LOS ANGELES (ANP) - De tweede Dune-film heeft in het eerste weekend wereldwijd 178 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt Variety. De actiefilm heeft hiermee binnen vijf dagen bijna het hele budget terugverdiend. In de VS bracht de film 81,5 miljoen dollar op, waarmee het tot nu toe het beste openingsweekend voor een film van 2024 is.

5 uur geleden
Netanyahu-rivaal Benny Gantz bezoekt Washington

WASHINGTON (ANP/AFP) - Minister Benny Gantz van het Israëlische oorlogskabinet houdt de komende dagen in de Amerikaanse hoofdstad gesprekken met de regering-Biden over een staakt-het-vuren en grotere humanitaire hulp in de Gazastrook.

5 uur geleden
Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

7 uur geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

8 uur geleden