Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron en Merkel willen in juli akkoord over herstelplan EU

Macron en Merkel willen in juli akkoord over herstelplan EU

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft druk gezet op de hulp die de Europese Unie moet gaan bieden bij de economische wederopbouw na de coronacrisis. Hij vindt dat er in juli overeenstemming moet zijn over het herstelplan en de Europese meerjarenbegroting.

Dat zei Macron maandag na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Oost-Duitse Meseberg. "Dit is onze hoogste prioriteit. Wachten zal de zaken niet gemakkelijker maken".

Macron en Merkel stelden in mei een hulpfonds van 500 miljard euro voor om de Europese economie uit het dal te trekken. Frankrijk, dat zwaar is getroffen door de corona-epidemie, verwacht volgens Franse politieke kringen 30 tot 40 miljard te krijgen uit het beschikbare budget. Veel geld uit het fonds moet in de vorm van giften naar de zwaarst getroffen landen gaan, maar dat zien niet alle lidstaten zitten.

Lange weg te gaan

Merkel hoopt dat de leiders van de EU tijdens de komende top over de nieuwe begroting en het coronaherstelfonds (17/18 juli) tot een akkoord komen. "Er moeten nog ontelbare gesprekken worden gevoerd", schetste ze de situatie. "We hopen dat we een oplossing kunnen vinden, ook al is er een lange weg te gaan".

Nederland is een van de vier 'zuinige' dan wel 'gierige' dwarsliggers in de EU. Zij willen geen opbouw van een gezamenlijke schuldenberg voor het herstelplan of een substantiële verhoging van de EU-begroting.

Hooggespannen verwachtingen

De Duitse bondskanselier benadrukte dat de eensgezindheid van Frankrijk en Duitsland, dat 1 juli het voorzitterschap van de EU overneemt, een sleutel is tot een Europese oplossing voor het pakket herstelmaatregelen. "Als Duitsland en Frankrijk het eens zijn, is niet Europa het eens. Maar als Duitsland en Frankrijk het oneens zijn, dan is het met de Europese eensgezindheid niet best gesteld".

Merkel beseft dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Ze denkt dat Berlijn en Parijs in de discussies over de wederopbouw na corona een belangrijke rol kunnen spelen die duidelijk maakt dat "Europa onze toekomst is".

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden