Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron en Le Pen naar tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

Macron en Le Pen naar tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

PARIJS (ANP/AFP/DPA/RTR) - De zittende president Emmanuel Macron en de rechtse Marine Le Pen nemen het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegen elkaar op. Met 97 procent van de stemmen geteld komt Macron maandagochtend uit op 27,6 procent. Le Pen kan rekenen op 23,4 procent van de stemmen. Volgens veel peilingen kan hun tweestrijd in de tweede ronde, op 24 april, behoorlijk spannend worden.

Macron deed het in de eerste ronde iets beter dan verwacht. Ook lieten bijna alle verslagen kandidaten weten hem in de tweede ronde te zullen steunen. Maar gerust leek Macron er in zijn toespraak zondagavond zeker nog niet op. "Vergis je niet: er is nog niets beslist", zei hij tegen zijn juichende aanhangers.

Volgens sommige peilingen kan Macron in de tweede ronde rekenen op 54 procent van de stemmen en Le Pen op 46 procent. Maar er zijn ook peilingen die het verschil een stuk kleiner inschatten: 51 tegen 49 procent. In 2017 versloeg Macron zijn rivaal Le Pen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nog met een zeer ruime marge. Hij kreeg toen 66,1 procent van de stemmen.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon eindigde zondag als derde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Met 97 procent van de stemmen geteld komt hij uit op bijna 22 procent van de stemmen. Mélenchon adviseerde zijn kiezers na zijn verlies niet letterlijk om in de tweede ronde op Macron te stemmen, maar deed dat wel indirect door op te roepen toch vooral tegen Le Pen te stemmen.

Meer uit Buitenland

Israël: burgers bij aanval Rafah mogelijk omgekomen door brand

RAFAH (ANP/RTR) - De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval.

21 minuten geleden
Franse president verontwaardigd over Israëlische aanval bij Rafah

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is "verontwaardigd" over de Israëlische aanval bij Rafah waar zondag 45 doden bij vielen. "Deze operaties moeten stoppen", schrijft hij op X.

37 minuten geleden
FBI onderzoekt verkoop stukken British Museum via eBay

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse FBI onderzoekt de verkoop van antieke voorwerpen die zijn gestolen uit het British Museum, schrijft de BBC. De museumstukken stonden te koop op het onlineplatform eBay.

1 uur geleden
Rusland meldt nieuwe veroveringen in oosten van Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft nieuwe militaire successen geclaimd in het oosten van Oekraïne. De strijdkrachten veroverden daar de plaatsen Ivanivka in de regio Charkiv en Netajlove in Donetsk, zegt het Russische ministerie van Defensie.

1 uur geleden
Oekraïense drone raakt Russische radar op recordafstand

ORSK (ANP/RTR) - Een Oekraïense drone heeft volgens een inlichtingenbron in Kyiv een Russisch radarsysteem in Orsk geraakt. Dat is een stad die op meer dan 1500 kilometer van de grens met Oekraïne ligt en dat zou een recordafstand zijn voor de Oekraïense drone.

2 uur geleden
Polen presenteert plannen voor versterking oostelijke grens

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft plannen gepresenteerd om de grens met Rusland en Belarus te versterken. Er moeten onder meer verdedigingswerken worden aangelegd. Minister van Defensie Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sprak over de grootste operatie om de Poolse oostgrens, en daarmee de oostelijke NAVO-flank, weerbaarder te maken sinds 1945.

2 uur geleden
China en Zuid-Korea willen denuclearisatie Koreaans schiereiland

SEOUL (ANP/AFP) - China, Zuid-Korea en Japan hebben op een zeldzame top uitgesproken voor de "denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland" te zijn. De vrede daar "is in ons gezamenlijk belang en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid", schrijven de landen in een verklaring.

2 uur geleden