Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron en Johnson willen visserijruzie beëindigen

Macron en Johnson willen visserijruzie beëindigen

ROME (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson willen het visserijconflict tussen hun beide landen de-escaleren. In een persoonlijk gesprek in de marge van de G20-top in Rome hebben de beide leiders afgesproken de spanningen niet verder te laten oplopen, aldus een Franse regeringswoordvoerder.

Volgens de woordvoerder zijn beide zijden het eens om het conflict over de visserijrechten in Het Kanaal zo snel mogelijk op te lossen. De komende dagen nemen ze "praktische en operationele maatregelen" daartoe. Beide landen beschuldigen elkaar ervan de afspraken die zijn gemaakt rond de brexit te schenden.

De afgelopen dagen liepen de spanningen hoog op. Volgens Frankrijk verstrekken de Britten te weinig vergunningen aan Franse vissers om in Britse wateren te mogen vissen. Parijs kondigde daarom aan vanaf 2 november Britse vissers te verbieden hun lading in Franse havens te lossen. Ook dreigden de Fransen met extra controles op alle invoer uit het Verenigd Koninkrijk. De Britten dreigden op hun beurt met sancties voor alle Europese vissers.

Een woordvoerder van premier Johnson benadrukte zondag dat de beide regeringsleiders geen akkoord hebben bereikt. De Fransen moeten volgens hem het initiatief nemen. "Het is aan de Fransen om te besluiten of ze de dreigementen die ze de afgelopen dagen hebben geuit achter zich laten", zei hij. "Natuurlijk zouden wij het verwelkomen als zij hun dreigementen willen verzachten."

Meer uit Buitenland

UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

2 uur geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

2 uur geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

2 uur geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

5 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

5 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

6 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

7 uur geleden