Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron: een meerderheid van Frankrijk heeft vertrouwen in mij

Macron: een meerderheid van Frankrijk heeft vertrouwen in mij

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft voor de Eiffeltoren in Parijs gereageerd op zijn verkiezingszege. "Bedankt allemaal. Na vijf jaar als president van Frankrijk heeft een meerderheid van de landgenoten vertrouwen in mij", aldus Macron.

De rechtse Macron staat in zijn overwinningstoespraak stil bij alle Fransen die enkel en alleen voor hem gekozen hebben om te voorkomen dat de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen aan de macht komt. "Ik ben me bewust van het werk dat mij te doen staat", stelt hij.

"Daarnaast zijn er Fransen die zich onthouden hebben van stemming. Ook voor hen ben ik verantwoordelijk", aldus Macron. Na de eerste ronde zeiden veel Fransen de keus tussen hem en Le Pen te zien als een keuze tussen twee kwaden.

Nieuwe plannen

In zijn toespraak richt Macron zich ook op Fransen die op Le Pen hebben gestemd. "Ik kan mij voorstellen dat aanhangers van Le Pen teleurgesteld zijn", stelt de 44-jarige president. De rechts-populistische Le Pen wist een historisch aantal kiezers (41,5 procent) aan zich te binden. "Ik ben nu niet langer de presidentskandidaat voor één kamp, ik ben een president voor iedereen. Er moet een antwoord komen op de woede en onenigheid. Dat is mijn verantwoordelijkheid", aldus Macron.

Macron benadrukt dat hij de komende vijf jaar met nieuwe plannen zal komen en blijft werken aan een sterk Europa.

Er waren volgens de Franse krant Le Monde zo'n 3000 supporters en 1500 journalisten aanwezig bij de toespraak van de Franse president. Voorafgaand aan zijn toespraak was gedurende enkele minuten te zien hoe Macron samen met zijn vrouw Brigitte en een groep kinderen richting het podium liep.

De zittende president van Frankrijk werd volgens de laatste prognose met 58,5 procent van de stemmen herkozen. In de eerste ronde kreeg hij 27,85 procent van de stemmen. Macron won in 2017 met 66 procent van de stemmen. Ook toen stond hij tegenover Le Pen.

Meer uit Buitenland

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

22 minuten geleden
Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

1 uur geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

4 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

5 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

6 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

7 uur geleden
Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

7 uur geleden