Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron deelt zorgen over Marioepol in telefoongesprek met Poetin

Macron deelt zorgen over Marioepol in telefoongesprek met Poetin

PARIJS/MOSKOU (ANP/AFP/DPA/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag in een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin zijn bezorgdheid geuit over de situatie in Marioepol. Die stad in het zuiden van Oekraïne wordt al weken door Russische troepen belegerd en beschoten.

Ook verzocht Macron de Russische president zich in te zetten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en om "concrete en verifieerbare" stappen om de belegering van de stad op te heffen en humanitaire hulp te faciliteren, aldus het Elysée. Daarnaast sprak Macron over de algehele situatie in Oekraïne, die volgens hem verslechtert door aanhoudende aanvallen op burgers en niet-naleving van de mensenrechten. Hij sprak ook over de tot dusver mislukte onderhandelingen tussen de delegaties van Rusland en Oekraïne.

Volgens het Kremlin kwam het initiatief voor het gesprek van Macron. De twee presidenten spraken de afgelopen tijd meerdere keren met elkaar. Poetin verzekerde Macron dat de Russische strijdkrachten er alles aan zouden doen "om de levens van burgers te redden", aldus het Kremlin. Poetin zou in het gesprek ook de aandacht hebben gevestigd op door "nationalistische Oekraïners begane oorlogsmisdaden" in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Leider Iran waarschuwt moslimlanden tegen relaties met Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft islamitische landen gewaarschuwd dat normalisering van de betrekkingen met Israël "wedden op een verliezend paard is". Iran is fel tegenstander van betrekkingen met 'de bezetters van Palestina'. Decennialang was dit het standpunt van bijna alle Arabische landen, maar steeds meer van die landen gaan betrekkingen aan met Israël.

19 minuten geleden
Armeense parlement stemt voor lidmaatschap ICC

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Het Armeense parlement heeft in een stemming besloten toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land was dat al lang van plan te doen, maar door het uitblijven van de ratificatie trad Armenië niet toe. Dat gebeurt nu wel, mogelijk onder invloed van de conflicten met Azerbeidzjan.

27 minuten geleden
Gewapende overvallers beroven Congreslid VS van auto in Washington

WASHINGTON (ANP) - Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is maandagavond buiten zijn residentie in Washington overvallen door gewapende mannen die er met zijn auto vandoor gingen, melden Amerikaanse media. Het slachtoffer was Henry Cuellar, een Democratische afgevaardigde uit Texas. Hij werd overvallen terwijl hij aan het parkeren was, zei Cuellars stafchef.

2 uur geleden
Italiaanse bende stal en verkocht kerosine van NAVO-pijplijn

RIMINI (ANP/DPA) - Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo'n 800.000 liter kerosine gestolen uit een NAVO-pijplijn. De kerosine werd daarna verkocht aan automobilisten. Dat heeft een woordvoerster van de NAVO bevestigd, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal gemeld had. De diefstal gebeurde niet ver van de Belgisch-Franse grens.

5 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde toegekend, Nederlanders bij kanshebbers

STOCKHOLM (ANP) - Welke wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen, wordt dinsdag bekendgemaakt. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend.

8 uur geleden
Republikein dient motie in voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse vertegenwoordiger Matt Gaetz heeft maandagavond een motie ingediend om zijn partijgenoot Kevin McCarthy uit het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te verwijderen. Dat melden diverse Amerikaanse media. Volgens de regels van het orgaan dient er binnen twee dagen over de motie te worden gestemd.

10 uur geleden
Slowakije kwaad om Russische uitspraken rond verkiezingen

BRATISVLAVA (ANP/AFP) - Slowakije heeft kwaad gereageerd op uitspraken van de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst. Hij zei vlak voor de Slowaakse verkiezingen dat de liberale partij PS werd aangestuurd door de Verenigde Staten. De Slowaakse regering beschuldigt Rusland ervan zich met de verkiezingen te bemoeien.

15 uur geleden