Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron dag na overlijden Elizabeth: we voelen allemaal een leegte

Macron dag na overlijden Elizabeth: we voelen allemaal een leegte

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron spreekt vrijdag in een videoboodschap aan burgers van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest opnieuw zijn waardering uit voor de overleden koningin Elizabeth. "We voelen allemaal een leegte", zegt hij een dag na haar dood.

"Voor u was ze uw koningin. Voor ons was ze dé koningin. Ze zal voor altijd bij ons zijn", aldus Macron. De regeringsleider zegt dankbaar te zijn voor haar "diepe genegenheid" voor Frankrijk. "Elizabeth II beheerste onze taal, hield van onze cultuur en raakte ons hart."

Macron verklaart in de video dat Frankrijk met de koningin en het Verenigd Koninkrijk een "warme, oprechte en loyale partnerschap" had. "Vanaf haar kroning kende en sprak ze al onze presidenten. Geen enkel ander land had het voorrecht haar zo vaak te mogen verwelkomen als wij."

Hij sluit de video af door zijn condoleances over te brengen aan koning Charles, de koninklijke familie, het Britse volk en "iedereen die van de koningin hield en haar erg zal missen".

Meer uit Buitenland

Rellen bij boerenbeurs waar Franse president Macron aanwezig is

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Boze boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd, waar de Franse president Emmanuel Macron net was aangekomen. Demonstranten van de bonden FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen binnen. Daar raakten ze in gevecht met beveiligers.

25 minuten geleden
Scholz: Duitsland en Europa moeten defensie verder versterken

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat Duitsland en de rest van Europa zich meer moeten inspannen om hun defensie op peil te krijgen. "Rusland valt niet alleen Oekraïne aan, maar verwoest ook de vrede in Europa", zei hij in een verklaring twee jaar na de Russische invasie.

1 uur geleden
Anatomy of a Fall grote winnaar bij César Awards

PARIJS (ANP) - De film Anatomy of a Fall is vrijdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de César Awards. De film werd onderscheiden met zes prijzen, waaronder die voor beste film. De César Awards, het Franse equivalent voor de Oscars, werden voor de 49e keer uitgereikt.

1 uur geleden
Von der Leyen en andere westerse leiders aangekomen in Kyiv

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is samen met de premiers van België, Canada en Italië in de Oekraïense hoofdstad Kyiv aangekomen. Ze komen op de dag waarop precies twee jaar geleden Rusland binnenviel, om hun steun betuigen. Ze zijn zaterdagochtend samen met de trein uit Polen aangekomen.

1 uur geleden
Twee jaar voorbij sinds Russische invasie in Oekraïne

KYIV (ANP) - Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel naar aanleiding van de burgeroorlog die er sinds 2014 woedt en de toenemende invloed van de VS in Oekraïne. De oorlog lijkt aan het front al geruime tijd te zijn vastgelopen en Oekraïne kampt met ernstige economische problemen en tekorten aan onder meer munitie. Het is de grootste oorlog in Europa sinds 1945. Volgens schattingen zijn er in 2023 1,4 miljoen militairen in de oorlog actief geweest langs een front van meer dan 1000 kilometer.

5 uur geleden
Voorverkiezingen in thuisstaat Trump-uitdager Nikki Haley

COLUMBIA (ANP) - In de Amerikaanse staat South Carolina worden voorverkiezingen gehouden voor de Republikeinse Partij. Kandidate Nikki Haley was er jarenlang gouverneur, maar lijkt toch af te stevenen op een nieuwe nederlaag. Oud-president Donald Trump gaat er ruim aan kop in de peilingen.

6 uur geleden
VK helpt Oekraïense artillerie met miljoenenpakket

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat 245 miljoen pond (ruim 286 miljoen euro) uitgeven om de munitiereserves voor de Oekraïense artillerie te vergroten, zei het Britse ministerie van Defensie in de nacht van vrijdag op zaterdag.

6 uur geleden