Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron blijft bij omstreden uitspraken over ongevaccineerden

Macron blijft bij omstreden uitspraken over ongevaccineerden

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron blijft achter zijn omstreden uitspraken over ongevaccineerden staan. Eerder deze week zei de president tegen de krant Le Parisien dat hij ongevaccineerde Fransen "tot het eind het leven zuur wil maken". Hij kreeg felle kritiek van politieke tegenstanders op zowel zijn boodschap als zijn taalgebruik.

Macron zei tegen de krant dat hij ongevaccineerde mensen wil beperken in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door ze de toegang tot de horeca te ontzeggen. De president legde uit ongevaccineerden dwars te willen zitten en gebruikte hiervoor het woord 'emmerder', afgeleid van het Franse woord voor stront, 'merde'.

Tegenstanders vonden het "walgelijke" uitspraken die "tweederangs burgers" creëren. Macron reageerde vrijdag dat het noodzakelijk is ongevaccineerden te beperken om de ruim 90 procent van de Fransen die wel zijn ingeënt te beschermen. Ongeveer 5 miljoen van de 67 miljoen Franse inwoners zijn momenteel niet gevaccineerd tegen het coronavirus. "Mensen kunnen verontwaardigd zijn over taalgebruik, ik ben verontwaardigd over de situatie in het land", aldus de president.

Macron zei ook tegen Le Parisien dat mensen die zich niet laten vaccineren onwaardig zijn om Franse staatsburgers genoemd te worden. De president benadrukte vrijdag dat "burgers rechten en plichten hebben". Plichten komen eerst, meent de president. De ophef over Macron komt op een gevoelig moment. Zijn regering wil nieuwe wetgeving doorvoeren die een vaccinatiebewijs verplicht voor bijvoorbeeld horecabezoek of lange afstanden reizen met openbaar vervoer. Het Franse lagerhuis keurde de wet donderdag goed, nu moet die nog door de Senaat.

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

4 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

5 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

9 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

11 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

12 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

12 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

12 uur geleden