Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron bij restauratie Notre-Dame 2 jaar na de brand

Macron bij restauratie Notre-Dame 2 jaar na de brand

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Macron heeft een bezoek gebracht aan de precies twee jaar geleden deels door brand verwoeste kathedraal Notre-Dame in Parijs. Er zijn op grote schaal herstelwerkzaamheden gaande, die het volgens de planning over precies drie jaar mogelijk moeten maken dat er weer een kerkdienst plaatsvindt. De werkzaamheden lijken dan echter nog niet helemaal afgerond te zullen zijn.

Macron stapte in een lift van de bouwers en bekeek de restauratiewerkzaamheden vanaf een platform op 47 meter hoogte. Hij dankte de mensen die aan het herstel werken, en nogmaals de bestrijders van de brand, alsmede de 330.000 donateurs die geld hebben ingezameld voor wederopbouw van het rooms-katholieke monument op een eilandje in de rivier de Seine. Er is meer dan 830 miljoen euro ingezameld voor de restauratie van vooral het houten dak en de torenspits.

Aan de bouw van de wereldberoemde kerk werd in 1163 begonnen. Aan het begin van negentiende eeuw was de kerk geplunderd en zo vervallen dat de gemeente het bouwwerk wilde slopen. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Een van de voornaamste activisten die dat wist te voorkomen was de schrijver Victor Hugo (1802-1885), die in 1831 een uiteindelijke bestseller schreef om het historische pand te redden, de Klokkenluider van de Notre-Dame.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben het recente geweld in Jeruzalem en de Gazastrook veroordeeld en eisen dat het geweld ophoudt. "De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen", zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

18 minuten geleden
China eist dat VN-bijeenkomst over Oeigoeren wordt afgelast

PEKING (ANP) - China heeft maandag geƫist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) over Pekings hardhandige optreden tegenover de Oeigoeren annuleren.

19 minuten geleden
Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen woensdag over de positie van Liz Cheney binnen de Republikeinse Partij. De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney dreigt haar toppositie binnen de partij kwijt te raken nadat ze kritiek uitte op de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

33 minuten geleden
Plannen voor Instagram-versie voor kinderen stuiten op verzet

MENLO PARK (ANP/RTR) - Plannen van Facebook om een speciale versie voor kinderen te maken van zijn populaire fotoapp Instagram, stuiten op grote weerstand in de Verenigde Staten. Tientallen Amerikaanse staten hebben Facebook-topman Mark Zuckerberg in een gezamenlijke brief opgeroepen om af te zien van de dienst die zich zou richten op kinderen jonger dan 13 jaar.

6 uur geleden
Frankrijk heropent terrasjes op 19 mei

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is Frankrijk "eindelijk" bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

6 uur geleden
Nieuwe EU-sancties voor Wit-Rusland op komst

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan een nieuwe reeks strafmaatregelen voor Wit-Rusland. Dat vierde sanctiepakket moet binnen een paar weken klaar zijn, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

8 uur geleden
Tijd om door te zetten met atoomdeal Iran, vindt bemiddelaar EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie hoopt dat de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma nu onafgebroken doorgaan. Er is reden tot optimisme, maar de tijd raakt op, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet tot het einde van de maand kans op slagen.

8 uur geleden