Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Macron biedt Johnson 'reset' aan van Frans-Britse relatie'

'Macron biedt Johnson 'reset' aan van Frans-Britse relatie'

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron heeft naar verluidt aan de Britse premier Boris Johnson aangeboden de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen als Johnson zich aan de brexitafspraken gaat houden die met de Europese Unie zijn gemaakt. "De president vertelde Boris Johnson dat er een reset nodig is van de Frans-Britse relatie", heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau Reuters. "Dit kan gebeuren op voorwaarde dat hij zijn woord houdt aan de Europeanen", aldus de bron, die er ook op wees dat Macron in het Engels sprak met Johnson.

Sinds Groot-Brittannië begin dit jaar de Europese interne markt heeft verlaten, zijn de betrekkingen met het landenblok en vooral met Frankrijk verslechterd. Macron ontpopte zich tot de meest uitgesproken criticus van de weigering van Londen om brexitafspraken rondom Noord-Ierland na te leven. Er gaan al geruchten dat het conflict zou kunnen uitmonden in een handelsoorlog als de Britten de handelsbepalingen aan de laars blijven lappen.

De kwestie overschaduwt de G7-top die dit weekend wordt gehouden in Cornwall. Johnson sprak daar dus al met Macron over de affaire. Ook voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei zaterdag dat Johnson zijn woord moet houden. Volgens haar zouden alle EU-landen daar hetzelfde over denken. De Britse premier heeft ook een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Waarschijnlijk zal daar hetzelfde onderwerp aan bod komen.

Compromis

Of de onderonsjes met de Europese leiders enig effect hebben blijft vooralsnog de vraag. De kans is groot dat Johnson geen acht zal slaan op eventuele dreigementen van Europese zijde en de bepalingen rond Noord-Ierland blijft negeren tenzij de EU bereid is tegemoet te komen aan Britse wensen. Een woordvoerder van Johnson heeft laten weten dat de premier graag een compromis wil. En de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab stelde in een radio-interview met de BBC: "Ze kunnen pragmatischer zijn over de implementatie van het Noord-Ierse protocol." Maar ook als de EU-landen zich "bloeddorstig" zouden opstellen dan zou de Britse overheid volgens hem niet toelaten dat de "integriteit van het Verenigd Koninkrijk" bedreigd zou worden.

Probleem is dat Noord-Ierland deel is van het Verenigd Koninkrijk, terwijl het aangrenzende Ierland tot de Europese Unie behoort. Eigenlijk zouden er dus grenscontroles moeten komen op de grens tussen die twee gebieden. Maar dat ligt heel gevoelig omdat jaren terug bij vredesbesprekingen is afgesproken dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland voor altijd gevrijwaard zou blijven van controles. Dit probleem werd in de brexitafspraken omzeild door een Britse belofte dan maar binnenlandse controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland in te stellen. Maar daar wil Londen nu toch niet aan. De Britse overheid besloot eenzijdig het invoeren van deze controles uit te stellen tot 1 oktober, tot ongenoegen van de EU.

Meer uit Financieel

Beleggers positief over gestegen bierverkoop Heineken

AMSTERDAM (ANP) - De kwartaalcijfers van Heineken zijn woensdag goed ontvangen aan het Damrak. De bierbrouwer heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een opsteker, want vorig jaar daalden de biervolumes nog. Het aandeel Heineken werd bijna 2 procent hoger gezet. Topman Dolf van den Brink sprak van een "bemoedigende start van 2024".

18 minuten geleden
Fouquet officieel topman ASML, twee beeldbepalers vertrekken

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft een nieuwe topman, Christophe Fouquet. Het Veldhovense techbedrijf formaliseerde de benoeming van de Fransman als hoogste leidinggevende op de aandeelhoudersvergadering. Daarmee nam ASML ook afscheid van twee beeldbepalende leiders, Peter Wennink en technologisch topman Martin van den Brink. Onder hun leiding groeide ASML uit tot het waardevolste technologiebedrijf van Europa.

26 minuten geleden
Aanvechter megabonus Musk wil niet dat zaak in Texas verdergaat

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aandeelhouder van Tesla die met succes het beloningspakket van 56 miljard dollar van topman Elon Musk heeft aangevochten, laat opnieuw van zich horen. Hij vraagt de rechtbank in Delaware om een bevel dat Musk verbiedt de zaak opnieuw in Texas te procederen.

40 minuten geleden
Rookworstmakers zoeken alternatieven bij verbod op rookaroma's

DEN HAAG (ANP) - Producenten van rookworsten en andere etenswaren moeten mogelijk op zoek naar andere manieren van produceren om de rooksmaak te houden. Lidstaten van de Europese Unie stemmen woensdag namelijk over een verbod op rookaroma's om gezondheidsrisico's die de aroma's zouden veroorzaken.

46 minuten geleden
Tesla grote winnaar op Wall Street ondanks zwakke cijfers

NEW YORK (ANP) - Tesla was woensdag de grote winnaar op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug, waarin de omzet daalde en de nettowinst ruimschoots halveerde. Tesla kampt met een felle concurrentie in China. Ook staat de vraag naar elektrische auto's wereldwijd onder druk omdat veel overheden hun subsidieregelingen voor deze wagens afbouwen.

2 uur geleden
ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

VELDHOVEN (ANP) - ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Beleggersvereniging VEB vroeg of de chipmachinemaker voldoende ruimte heeft om in Noord-Brabant te groeien en of er een plan B is.

2 uur geleden
Britse waakhond kijkt naar samenwerking techbedrijven bij AI

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse mededingingsautoriteit CMA kijkt kritisch naar de samenwerkingsverbanden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral en tussen Amazon en de Amerikaanse start-up Anthropic. De toezichthouder zei nog geen conclusies te hebben getrokken over de vraag of de samenwerkingsverbanden binnen de Britse fusieregels vallen.

3 uur geleden