Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron beschuldigt Rusland van promoten anti-Franse sentimenten

Macron beschuldigt Rusland van promoten anti-Franse sentimenten

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron beschuldigt Rusland en Turkije ervan anti-Franse sentimenten in Afrika aan te wakkeren. Dat doen ze door mensen financieel te steunen die via de media wrok tegen Frankrijk oproepen, zei Macron in een interview.

"We moeten niet naïef zijn over dit onderwerp: veel van degenen die spreken, die video's maken, die aanwezig zijn in de Franstalige media worden gefinancierd door Rusland of Turkije", vertelde hij aan het tijdschrift Jeune Afrique. Hij verwijt Moskou en Ankara ervan "in te spelen op postkoloniale wrok" in Afrika.

In het lange interview benadrukt Macron de "billijke relatie" en het "echte partnerschap" dat Frankrijk met het continent tracht op te bouwen sinds hij aan de macht kwam in 2017, met opheffing van "taboes", zowel cultureel, economisch als ondernemend. Hij noemde ook de mogelijke teruggave van werken van Afrikaans erfgoed aan verschillende landen zoals Senegal, Benin of Madagaskar.

Liefdesverhaal

"Ik denk dat het tussen Frankrijk en Afrika een liefdesverhaal moet zijn", aldus Macron, in de overtuiging dat "we geen gevangenen van ons verleden moeten zijn". Hij benadrukt dat zijn diplomatie "niet beperkt is tot Franstalig Afrika" en dat hij "landen heeft bezocht die geen enkele Franse president nog had bezocht".

Na met name Nigeria, Ethiopië en Kenia te hebben bezocht, hoopt hij binnenkort naar Zuid-Afrika en Angola te gaan.

Macron zei ook onderhandelingen met jihadistische groeperingen in de Sahel-regio van Afrika uit te sluiten. Frankrijk heeft daar een duizend man sterke troepenmacht ingezet. "We praten niet met terroristen. We vechten", zei Macron.

Hij zei dat Frankrijk met verschillende politieke en andere groepen kan praten, maar niet met terroristische "entiteiten die doorgaan met het doden van burgers en soldaten, inclusief onze soldaten."

Meer uit Buitenland

Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

6 minuten geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

30 minuten geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

49 minuten geleden
Noorwegen sluit grens voor auto's uit Rusland

OSLO (ANP/DPA) - Noorwegen gaat de grens sluiten voor auto's met een Russisch kenteken. Finland, Polen, Letland, Litouwen en Estland namen eerder deze maand soortgelijke stappen in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Oudste Amerikaanse senator Dianne Feinstein (90) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Dianne Feinstein is op 90-jarige leeftijd overleden. De Democraat uit Californië was de oudste persoon in de Senaat en tevens de langstzittende vrouwelijke senator.

2 uur geleden
Rusland: stroom in vijf dorpen uitgevallen na Oekraïense aanval

MOSKOU (ANP/AFP) - De stroom in vijf Russische dorpen is in de nacht van donderdag op vrijdag uitgevallen na een Oekraïense drone-aanval, meldt de gouverneur van de regio Koersk. Volgens het Russische ministerie van Defensie waren 's nachts elf Oekraïense drones actief.

2 uur geleden
Warmste september in Duitsland sinds begin van de metingen

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland sinds de metingen in 1881 begonnen, meldt de Duitse weerdienst DWD vrijdag op basis van voorlopige resultaten. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 17,2 graden. Dat is 3,4 graden hoger dan gemiddeld voor de huidige referentieperiode, die loopt van 1991 tot 2020.

2 uur geleden