Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron belooft koopkrachtsteun en meer sociale rechtvaardigheid

Macron belooft koopkrachtsteun en meer sociale rechtvaardigheid

PARIJS (ANP/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron heeft een week voor het begin van de presidentsverkiezingen meer sociale rechtvaardigheid en koopkrachtsteun beloofd. "Ons project voor 2022 is solidariteit en sociale vooruitgang", zei Macron zaterdag tegen tienduizenden aanhangers tijdens een bijeenkomst in Nanterre, een plaats vlakbij de hoofdstad Parijs.

"Franse mensen die werken moeten niet hun hele salaris besteden aan tanken en winkelen, dat is oneerlijk", aldus het staatshoofd. Vanaf de zomer moeten werknemers een belastingvrije koopkrachtbonus van maximaal 6000 euro kunnen krijgen, zei Macron, die opgaat voor een tweede termijn. Ook beloofde hij meer geld aan zelfstandigen. Zijn regering heeft al zo'n 20 miljard euro gestoken in verlaging van elektriciteits- en gasprijzen.

Macron kondigde ook meer investeringen en verbeteringen aan voor de gezondheidszorg en het onderwijs. In de toekomst zou het minimumpensioen na volledige dienstbetrekking 1100 euro moeten zijn. De steun voor alleenstaande ouders moet omhoog. Na een schandaal over misstanden in bejaardentehuizen, kondigde de president 50.000 extra verpleegkundigen en meer controles aan. De strijd tegen seksueel misbruik moet worden geïntensiveerd.

Koopkracht is het belangrijkste thema geworden tijdens de presidentsverkiezingen, waarbij ook onderwijs, gezondheidszorg en migratie grote thema's zijn. De pro-Europese, links-liberale Macron staat duidelijk voor in de peilingen, maar zijn belangrijkste uitdager, Marine Le Pen van het rechts-populistische Rassemblement National, heeft de achtervolging ingezet.

Meer uit Buitenland

Gewapende tak van Hamas deelt video van Israëlische gijzelaar

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft een video op Telegram geplaatst waarop een Israëlische gijzelaar te zien is. Het gaat om de 51-jarige Nadav Popplewell die op 7 oktober vorig jaar samen met zijn moeder werd ontvoerd uit een kibboets.

4 uur geleden
Rusland claimt 'bevrijding' van zes Oekraïense dorpen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het zes dorpen heeft 'bevrijd' in het oosten van Oekraïne. Vijf van de dorpen liggen bij de Russische grens op enkele kilometers ten noorden van de stad Charkiv, waar Rusland vrijdag is gestart met een nieuw grondoffensief.

5 uur geleden
Dodental na overstromingen Afghanistan boven tweehonderd

KABUL (ANP/AFP) - Overstromingen in het noorden van Afghanistan hebben meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties. De plotselinge overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval van vrijdag.

7 uur geleden
Al Jazeera herdenkt Shireen Abu Akleh twee jaar na haar dood

DOHA (ANP) - Nieuwszender Al Jazeera heeft zaterdag stilgestaan bij de dood van verslaggeefster Shireen Abu Akleh. Al Jazeera wijdde een videoreportage aan de Palestijns-Amerikaanse journaliste die precies twee jaar geleden in het stadje Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, door Israëlisch vuur om het leven werd gebracht.

7 uur geleden
Gouverneur Charkiv: evacuatie burgers na Russische aanvallen

CHARKIV (ANP/AFP) - In de Oekraïense regio Charkiv zijn ongeveer 1775 burgers geëvacueerd, meldt gouverneur Oleh Synjehoebov. Hij zegt dat de afgelopen 24 uur dertig plaatsen door het Russische leger zijn aangevallen met artillerie en mortieren.

8 uur geleden
Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht roept zaterdagochtend op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar het "uitgebreide humanitaire gebied" in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook.

10 uur geleden
Frankrijk eist dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk stopzet

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk heeft Israël vrijdagavond opgeroepen om de militaire operatie in de stad Rafah stop te zetten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs is de situatie voor de burgerbevolking in Gaza catastrofaal. De bevolking is al meerdere keren ontheemd geraakt en er zijn geen veilige gebieden meer in de Gazastrook, aldus het Franse ministerie.

12 uur geleden