Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron belooft hardere aanpak moslimextremisme

Macron belooft hardere aanpak moslimextremisme

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft na de onthoofding van een docent een hardere aanpak van moslimextremisme aangekondigd. Hij verklaarde onder meer dat een pro-Palestijnse groep ontbonden zal worden. Hij bracht dat Collectif Cheikh Yassine in verband met de moord op geschiedenisdocent Samuel Paty.

De dood van de 47-jarige Paty leidde in Frankrijk tot geschokte reacties. De leraar had voor de klas spotprenten getoond van de profeet Mohammed. Een 18-jarige moslimextremist onthoofdde hem vervolgens op klaarlichte dag in Conflans-Sainte-Honorine bij Parijs. Agenten schoten de dader vervolgens dood.

Macron stelde dinsdag tijdens een bezoek aan een voorstad van Parijs concrete maatregelen in het vooruitzicht. Hij noemde onder meer het opheffen van het Collectif Cheikh Yassine, een groep die is vernoemd naar de oprichter van Hamas. Daar zal formeel op woensdag toe worden besloten tijdens een kabinetsbijeenkomst, aldus de president.

De oprichter van het Collectif Cheikh Yassine, Abdelhakim Sefrioui, zit momenteel vast vanwege het onderzoek naar de moord. Hij plaatste onder meer een video op YouTube waarin werd uitgehaald naar Paty. De autoriteiten willen ook de moskee tijdelijk laten sluiten die via Facebook een boos filmpje over de docent verspreidde.

Macron zal deze week met de nabestaanden van Paty een plechtigheid bijwonen bij de Sorbonne-universiteit. Het parlement hield dinsdag al een minuut stilte voor de gedode leerkracht en in Conflans-Sainte-Honorine verzamelden zich 's avonds duizenden mensen voor een stille tocht.

Meer uit Buitenland

Colombiaanse president verzoekt ICC om aanhouding Netanyahu

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft het Internationaal Strafhof (ICC) opgeroepen een aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Netanyahu zal de genocide niet stoppen", schreef Petro op X. Hij suggereerde ook dat de VN-Veiligheidsraad een vredesmacht zou moeten overwegen voor de Gazastrook.

1 uur geleden
Politie betrokken bij onderzoek naar incident rond Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De politie van Malmö is betrokken bij het onderzoek naar het vermeende incident rond Joost Klein. Dat bevestigt de politie aan de Zweedse omroep SVT.

1 uur geleden
Trump-adviseur Bannon wacht celstraf na verlies hoger beroep

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans federaal hof van beroep heeft de veroordeling bevestigd van Steve Bannon, een voormalige topadviseur van oud- president Donald Trump. Dat betekent dat een hem eerder opgelegde gevangenisstraf van vier maanden nu kan worden uitgevoerd.

7 uur geleden
Poetin kiest voor stabiliteit en houdt Misjoestin aan als premier

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin houdt Michail Misjoestin aan als premier. De Doema heeft de benoeming van Poetins bondgenoot goedgekeurd.

9 uur geleden
Bejaarde klimaatactivisten maken barst in vitrine Magna Carta

LONDEN (ANP) - In Londen hebben twee bejaarde klimaatactivisten schade aangericht aan een vitrine met een exemplaar van de beroemde Magna Carta. Ze sloegen namens Just Stop Oil een barst in het glas en lijmden zich daarna vast aan de vitrinekast, meldt Sky News.

9 uur geleden
Joodse koepelorganisatie in België boos op VRT-onderbreking ESF

ANTWERPEN (ANP) - Het Forum der Joodse Organisaties (FJO), de Vlaamse Joodse koepelorganisatie, heeft met afkeuring kennis genomen van "de volstrekt ongepaste kortstondige onderbreking" van de live-uitzending van het Eurovisie Songfestival donderdag. Op de Vlaamse tv-zender VRT was een zwart scherm te zien met een steunbetuiging voor het Palestijnse volk. Het ging om een vakbondsactie, zo stond er te lezen. Die keerde zich op die manier tegen het optreden van Israël in Gaza.

12 uur geleden
Oekraïne stuurt versterking naar Charkiv om aanvallen Rusland

KYIV (ANP/RTR) - Het Russische leger heeft geprobeerd met gepantserde voertuigen de grens over te steken met de Oekraïense regio Charkiv in het noordoosten van het land. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie, dat versterkingen naar de regio heeft gestuurd. Volgens het ministerie wordt in de grensgebieden nog altijd gevochten.

12 uur geleden