Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron belooft hardere aanpak moslimextremisme

Macron belooft hardere aanpak moslimextremisme

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft na de onthoofding van een docent een hardere aanpak van moslimextremisme aangekondigd. Hij verklaarde onder meer dat een pro-Palestijnse groep ontbonden zal worden. Hij bracht dat Collectif Cheikh Yassine in verband met de moord op geschiedenisdocent Samuel Paty.

De dood van de 47-jarige Paty leidde in Frankrijk tot geschokte reacties. De leraar had voor de klas spotprenten getoond van de profeet Mohammed. Een 18-jarige moslimextremist onthoofdde hem vervolgens op klaarlichte dag in Conflans-Sainte-Honorine bij Parijs. Agenten schoten de dader vervolgens dood.

Macron stelde dinsdag tijdens een bezoek aan een voorstad van Parijs concrete maatregelen in het vooruitzicht. Hij noemde onder meer het opheffen van het Collectif Cheikh Yassine, een groep die is vernoemd naar de oprichter van Hamas. Daar zal formeel op woensdag toe worden besloten tijdens een kabinetsbijeenkomst, aldus de president.

De oprichter van het Collectif Cheikh Yassine, Abdelhakim Sefrioui, zit momenteel vast vanwege het onderzoek naar de moord. Hij plaatste onder meer een video op YouTube waarin werd uitgehaald naar Paty. De autoriteiten willen ook de moskee tijdelijk laten sluiten die via Facebook een boos filmpje over de docent verspreidde.

Macron zal deze week met de nabestaanden van Paty een plechtigheid bijwonen bij de Sorbonne-universiteit. Het parlement hield dinsdag al een minuut stilte voor de gedode leerkracht en in Conflans-Sainte-Honorine verzamelden zich 's avonds duizenden mensen voor een stille tocht.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Twee mensen geëlektrocuteerd op Duits treinstation

ITZEHOE (ANP) - Twee mensen die in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein op een treinwagon zijn geklommen, werden geëlektrocuteerd door de overhangende elektriciteitskabel. Een derde persoon liep brandwonden op, aldus de politie in de nacht van zaterdag op zondag.

47 minuten geleden
De Britten kopen nog eens 2 miljoen doses van Moderna-vaccin

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nog eens 2 miljoen doses besteld van het kandidaat-vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna. De Britse regering heeft dat zondag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Belgische politie omsingelt betogers op brug in Luik

LUIK (ANP) - In Luik zijn zaterdagavond honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een avondklok die is ingesteld vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Een deel van de demonstranten werd tegen het einde van de avond omsingeld door de politie en een voor een geïdentificeerd. Meerdere mensen zijn aangehouden.

1 uur geleden
Opnieuw juridische tegenslag Trump in Pennsylvania

HARRISBURG (ANP) - Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft zaterdag besloten dat 2,5 miljoen uitgebrachte briefstemmen niet ongeldig worden verklaard. Dat meldt The Washington Post. Het kamp van president Donald Trump had daar om gevraagd.

1 uur geleden
Zwitsers stemmen over verplichting tot ''verantwoord ondernemen''

BERN (ANP) - Zwitsers kunnen zondag in een referendum stemmen of Zwitserse bedrijven en hun toeleveranciers verplicht worden "verantwoord te ondernemen". De vraag is of ondernemingen moeten controleren of zij zelf of hun dochterondernemingen of zakenpartners zich niet (mede)schuldig maken aan schendingen van de mensenrechten of schade aan het milieu.

1 uur geleden
Avondklok ook in San Francisco ingesteld

SAN FRANCISCO (ANP) - De Amerikaanse kuststad San Francisco stelt vanaf maandag een avondklok in vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Mensen uit verschillende huishoudens mogen dan vanaf 22.00 uur tot 05.00 uur niet meer samenkomen. De maatregel duurt tot zeker 21 december, meldde burgemeester London Breed zaterdag.

3 uur geleden
Premier Kroatië in quarantaine wegens besmette echtgenote

ZAGREB (ANP/DPA) - De Kroatische premier Andrej Plenkovic is zaterdag in quarantaine gegaan wegens een positieve coronatest van zijn echtgenote. Hijzelf is negatief getest, meldt de krant Jutarnji List op gezag van de regering.

6 uur geleden