Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Macron aangekomen in Nieuw-Caledonië om conflict met separatisten

Macron aangekomen in Nieuw-Caledonië om conflict met separatisten

NOUMEA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is geland in de Pacifische archipel Nieuw-Caledonië. Hij begint er aan een dag vol gesprekken waarin hij zal proberen de rellen te beëindigen die zijn veroorzaakt door een omstreden electorale hervorming. Dat meldt het Elysée.

Nieuw-Caledonië is een Frans gebiedsdeel ten oosten van Australië. Separatistische groepen protesteren er tegen Franse plannen om stemrecht te geven aan alle mensen die zeker tien jaar op de eilanden wonen. De afgelopen week is het er vooral 's nachts onrustig geweest. Er vielen zes doden, onder wie twee politieagenten, en honderden gewonden.

De demonstranten vrezen dat de electorale hervorming de stemmen van de inheemse Kanaks zal verwateren. Zij vormen ongeveer 40 procent van de bevolking van 270.000 mensen. De hervorming is al aangenomen door het Franse parlement, zo'n 20.000 kilometer van de archipel, maar nog niet geratificeerd door beide kamers van het parlement. Voor die laatste stap heeft Macron nog geen datum bekendgemaakt.

"De president is daar om discussies te initiëren die een politiek akkoord mogelijk maken", zei de Franse premier Gabriel Attal over Macrons bezoek tegen de Senaat. Macron, zo zei hij, zal een team van hoge functionarissen aanstellen die zo lang als nodig op de eilanden zullen blijven om dat te helpen bereiken.

Leden van de presidentiële staf zeggen dat Macron geen vooropgezet plan heeft en met alle partijen zal praten over de wederopbouw in de nasleep van de rellen, maar dat het onwaarschijnlijk is dat hij snel tot een belangrijke beslissing zal komen.

Dit kan een aantal lokale groepen teleurstellen, waaronder de separatistische socialisten van FLNKS. Zij willen dat Macron de electorale hervorming simpelweg intrekt.

Meer uit Buitenland

Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

16 minuten geleden
Poetin aangekomen in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Vietnam, melden Russische persbureaus. Hij bezoekt het Zuidoost-Aziatische land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen.

39 minuten geleden
Partij van Le Pen schorst parlementskandidaat om antisemitisme

PARIJS (ANP/AFP) - De uiterst rechtse partij Rassemblement National (RN) heeft een van haar kandidaten voor de Franse parlementsverkiezingen geschorst om een antisemitisch bericht. Hoewel de partij van Marine Le Pen hem niet meer steunt, is het te laat om zijn kandidatuur in te trekken.

47 minuten geleden
Rechts-conservatieven streven liberalen voorbij in EU-parlement

BRUSSEL (ANP) - De rechts-conservatieve fractie in het Europees Parlement is dankzij wat versterkingen nu de derde in grootte in het Europees Parlement. De ECR-fractie van onder andere de radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni en ook van de SGP is de liberalen voorbijgestreefd.

1 uur geleden
Hezbollah: geen plek in Israël blijft gespaard bij totale oorlog

BEIROET (ANP/AFP/RTR) - De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, waarschuwt dat "geen enkele plek" in Israël gespaard zal blijven bij een totale oorlog met dat land. De Israëlische buitenlandminister Israel Katz dreigde eerder met een "totale oorlog" waarin de Libanese beweging vernietigd zou worden.

3 uur geleden
Hezbollah beschiet Israël weer met raketten, ondanks waarschuwing

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft opnieuw een raketaanval uitgevoerd op Israël. Er zijn zo'n vijftien projectielen afgevuurd vanuit Libanon, zeggen de Israëlische strijdkrachten. Een Israëlische minister waarschuwde een dag eerder nog dat Hezbollah vernietigd zal worden als het geweld verder escaleert en er oorlog uitbreekt.

5 uur geleden
Macron veroordeelt antisemitisme na misdaad bij Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft "de gesel van het antisemitisme" die zijn land volgens hem plaagt, fel veroordeeld. Hij reageerde op de gemelde verkrachting en mishandeling van een Joods meisje afgelopen weekeinde in Courbevoie, een voorstad van Parijs. In deze zaak zijn twee kinderen van 12 en 13 jaar aangehouden. Een derde kind dat bij de misdaden aanwezig en betrokken zou zijn geweest, wordt volgens Franse media voorlopig als getuige gehoord.

6 uur geleden