Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maatschappijen beloven snel geld terug na schrappen vlucht

Maatschappijen beloven snel geld terug na schrappen vlucht

BRUSSEL (ANP) - Zestien Europese luchtvaartmaatschappijen beloven hun leven te beteren als het gaat om de vereiste terugbetaling binnen een week na vluchtannuleringen. Ook willen onder meer KLM en Air France gedupeerde passagiers beter informeren over hun rechten en de opties bij geschrapte vluchten, meldt de Europese Commissie.

Volgens Eurocommissaris Adina Vălean (Transport) hebben de maatschappijen het grootste deel van hun tijdens de coronacrisis opgelopen achterstand bij het terugbetalen van geboekte maar geannuleerde vluchten inmiddels weggewerkt. "Ze hebben alle toegezegd om resterende problemen op te lossen. Dat is cruciaal om het vertrouwen van reizigers te herstellen", zegt ze.

De commissie is naar aanleiding van onvrede over coronavouchers en terugbetalingen samen met Europese consumentenorganisaties rond de tafel gaan zitten met de maatschappijen waarover de meeste klachten zijn binnengekomen. Dat zijn naast KLM en Air France onder meer Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Easyjet, Lufthansa, Ryanair en Vueling.

Voucher

Kort na de uitbraak van de pandemie werden vanwege de reisbeperkingen wereldwijd duizenden vluchten geannuleerd. Veel maatschappijen gaven daarop ongevraagd een voucher aan gedupeerde reizigers in plaats van hun betaling terug te storten. Volgens de EU-regels mogen de maatschappijen alleen een voucher geven voor een andere vlucht als de consument dat nadrukkelijk zelf wil. Ze moeten binnen zeven dagen de kosten van geannuleerde vluchten terugbetalen. Die verplichting werd in verband met de crisis tot oktober vorig jaar tot zestig dagen opgerekt, maar dat geldt dus niet meer.

Eurocommissaris Didier Reynders (Consumentenbescherming) noemt het "goed nieuws" dat de betrokken maatschappijen meewerken en zeggen hun communicatie met de klanten te zullen verbeteren. In de meeste gevallen kunnen de vouchers van vorig jaar alsnog worden ingeruild tegen cash, zegt hij, zonder de namen van maatschappijen te noemen waar dat niet kan. "Ik roep de nationale autoriteiten op ervoor te zorgen dat dit daadwerkelijk gebeurt."

Meer uit Financieel

Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

2 minuten geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

22 minuten geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

1 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

6 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

7 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

8 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

9 uur geleden