Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maatregelen voor schoon water mogelijk 133 miljoen duurder

Maatregelen voor schoon water mogelijk 133 miljoen duurder

DEN HAAG (ANP) - Maatregelen die Rijkswaterstaat de komende jaren wil nemen om de waterkwaliteit te verbeteren, vallen mogelijk 133 miljoen euro duurder uit dan verwacht. Dat schrijft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de honderden maatregelen is op dit moment 651 miljoen euro beschikbaar.

Het precieze tekort is nog erg onzeker. Het onderzoeksbureau dat Rijkswaterstaat heeft ingeschakeld om de plannen door te lichten, komt volgens Harbers uit op een bandbreedte van 109 miljoen euro. Als het meezit komt Rijkswaterstaat dus 24 miljoen euro tekort, als het tegenzit 242 miljoen.

De maatregelen zijn nodig om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water, Europese afspraken die voor schoner water moeten zorgen. Eind 2027 moet Nederland aan de eisen voldoen, maar sommige plannen worden pas in 2028 uitgevoerd, schrijft Harbers. Een versnelde aanpak noemt hij "noodzakelijk".

Meer uit Politiek

NSC-fractie zegt unaniem ja tegen kabinet met PVV, VVD en BBB

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerfractie van NSC stemt unaniem in met het akkoord op hoofdlijnen dat partijleider Pieter Omtzigt heeft gesloten met PVV, VVD en BBB over een nieuw kabinet. Dat meldt Omtzigt na afloop van een fractievergadering waarin hij de plannen heeft toegelicht. Er zijn volgens hem nog wel enkele kleine puntjes die mogelijk anders kunnen worden geformuleerd.

9 minuten geleden
BBB-fractie stemt in met akkoord over kabinet met PVV, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - De fractie van BBB in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het akkoord dat partijleider Caroline van der Plas en haar medeonderhandelaars hebben gesloten met PVV, VVD en NSC over de vorming van een rechts kabinet. Dat meldde Van der Plas na afloop van een urenlang fractieberaad. Er zijn wel een paar punten die ze nog willen bespreken met de informateurs, maar dat zijn kleine zaken, zegt ze.

19 minuten geleden
Verslag woensdagavond naar Kamer, maar akkoord nog niet duidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk of het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB woensdagavond nog naar de Tweede Kamer gaat. Wel zeker is dat de twee informateurs hun eindverslag voor middernacht aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Dan verloopt de deadline zoals die eerder was afgesproken met de Kamer.

2 uur geleden
PVV-fractie steunt akkoord dat Wilders sloot over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerleden van de PVV hebben unaniem ingestemd met de voorwaarden waaronder hun leider Geert Wilders een kabinet wil vormen met VVD, NSC en BBB. Zij staan achter het onderhandelaarsakkoord dat hij met deze partijen sloot, zo maakte Wilders bekend nadat hij de afspraken met hen had doorgenomen. Wilders sprak van "een blije fractie".

2 uur geleden
Na 175 dagen zijn rechtse partijen het eens over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Precies 175 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen hebben PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord bereikt over een nieuw kabinet. Tot op het laatste moment is het spannend of de partijen er uitkomen. Het akkoord is pas definitief als de vier fracties het eens zijn met het onderhandelaarsakkoord. Twee verkenners en vier informateurs in drie informatierondes waren nodig om dit resultaat te bereiken.

4 uur geleden
NSC-leider Omtzigt blij met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is blij dat er een onderhandelaarsakkoord ligt. Hij vindt het niet vreemd dat de gesprekken woensdag toch langer duurden dan verwacht. "Nou, dat is volgens mij de story van deze kabinetsformatie, dat elke fase net weer een uurtje langer duurt dan we denken", zei de partijleider. Hij sprak van een "evenwichtig akkoord".

5 uur geleden
Belangrijke laatste stappen gezet voor akkoord, zegt Yesilgöz

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "belangrijke laatste stappen gezet" voor het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz, die "nu eerst naar de fractie gaat om het door te nemen, en dan gaan we het goed wegen". De VVD-leider verwacht dat de fractie nog tot in de avond bezig is met het lezen van het akkoord.

5 uur geleden