
Maatregelen tegen hamsteren medicijnen
UTRECHT (ANP) - Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. Apotheken, drogisterijen, groothandels en de overheid hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan. Ook de verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, zodat het voor iedereen beschikbaar blijft.
Drogisterijen krijgen het advies om klanten voorlopig maximaal drie pakjes van de pijnstiller te verkopen. Voor receptgeneesmiddelen geldt dat ze niet in grotere hoeveelheden dan normaal worden uitgegeven. "Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan", meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
De uitbraak van het coronavirus heeft vooralsnog niet geleid tot een tekort aan geneesmiddelen, aldus het CBG. "Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd." In die landen wordt veel medicatie geproduceerd.
Mediq
Dat mensen proberen meer medicatie of medische hulpmiddelen in te slaan, merkt ook leverancier Mediq. Die krijgt veel aanvragen binnen, maar roept klanten op hun "gebruikelijke bestelcyclus" te blijven volgen. "Met alle andere marktpartijen is afgesproken dat we geen extra hoeveelheden - buiten de machtiging van uw behandelaar - leveren", meldt Mediq in een bericht aan patiënten. "We houden onze voorraad op peil en kunnen alle klanten blijven leveren wat nodig is."
Het ministerie van Volksgezondheid houdt de beschikbaarheid van medicijnen "nauwlettend in de gaten". De afspraken die nu gelden zijn gemaakt binnen de speciale Werkgroep Geneesmiddelentekorten, waarin de belangrijkste partijen uit de branche vertegenwoordigd zijn. Die werkgroep bestaat overigens al enkele jaren, omdat de aanvoer van geneesmiddelen ook voor de corona-uitbraak al knelpunten kende.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden