Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maatregelen tegen hamsteren medicijnen

Maatregelen tegen hamsteren medicijnen

UTRECHT (ANP) - Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. Apotheken, drogisterijen, groothandels en de overheid hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan. Ook de verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, zodat het voor iedereen beschikbaar blijft.

Drogisterijen krijgen het advies om klanten voorlopig maximaal drie pakjes van de pijnstiller te verkopen. Voor receptgeneesmiddelen geldt dat ze niet in grotere hoeveelheden dan normaal worden uitgegeven. "Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan", meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

De uitbraak van het coronavirus heeft vooralsnog niet geleid tot een tekort aan geneesmiddelen, aldus het CBG. "Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd." In die landen wordt veel medicatie geproduceerd.

Mediq

Dat mensen proberen meer medicatie of medische hulpmiddelen in te slaan, merkt ook leverancier Mediq. Die krijgt veel aanvragen binnen, maar roept klanten op hun "gebruikelijke bestelcyclus" te blijven volgen. "Met alle andere marktpartijen is afgesproken dat we geen extra hoeveelheden - buiten de machtiging van uw behandelaar - leveren", meldt Mediq in een bericht aan patiënten. "We houden onze voorraad op peil en kunnen alle klanten blijven leveren wat nodig is."

Het ministerie van Volksgezondheid houdt de beschikbaarheid van medicijnen "nauwlettend in de gaten". De afspraken die nu gelden zijn gemaakt binnen de speciale Werkgroep Geneesmiddelentekorten, waarin de belangrijkste partijen uit de branche vertegenwoordigd zijn. Die werkgroep bestaat overigens al enkele jaren, omdat de aanvoer van geneesmiddelen ook voor de corona-uitbraak al knelpunten kende.

Meer uit Gezond

Tweede Kamer wil verzorgingshuis terug voor ouderen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen moeten weer naar een soort zorgvoorziening kunnen tussen thuis en het verpleeghuis. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep aan het volgende kabinet om "werk te maken" van de herintroductie van zogenoemde verzorgingshuizen.

19 uur geleden
IKNL: steeds meer geld gaat naar kankermedicijnen

UTRECHT (ANP) - Steeds meer geld gaat naar kankermedicijnen, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dinsdag. In 2012 ging een kwart van het totale geneesmiddelenbudget naar middelen tegen kanker. In 2021 was dat meer dan de helft van de totale uitgaven. En de hoogte van het totale geneesmiddelenbudget stijgt ook.

19 uur geleden
Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

1 dag geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

1 dag geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

2 dagen geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 dagen geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

2 dagen geleden