Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maar één knuffelcontact voor Belgen aan de kerstdis

Maar één knuffelcontact voor Belgen aan de kerstdis

BRUSSEL (ANP) - Een groot feest met familie en vrienden met Kerstmis zit er in België vanwege het coronavirus dit jaar niet in. Belgen mogen met kerst maar één knuffelcontact van buiten het huishouden uitnodigen. Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december twee nauwe contacten tegelijk ontvangen, zijn premier Alexander De Croo en de regionale regeringen overeengekomen.

Wel kunnen de niet-essentiële winkels en bijvoorbeeld antiekmarkten per 1 december weer open. "Maar we kunnen niet aan funshoppen doen", waarschuwde De Croo. "Winkelen moet kort en alleen", binnen dertig minuten, met het verplichte mondmasker op. De avondklok blijft en voor oudejaarsavond komt er een algemeen vuurwerkverbod in België. Volgens De Croo blijft de situatie in het land nog steeds bijzonder gevaarlijk. "Ik zou ook liever met mijn zus en ouders Kerstmis vieren".

De avondklok geldt nationaal van middernacht tot 05.00 uur. Dat betekent dat in de nacht van oud en nieuw de straten leeg moeten blijven. In Brussel en Wallonië geldt zelfs een straatverbod van 22.00 tot 06.00 uur. De horeca, die al bijna vier weken gesloten is, behalve voor take-away, blijft dicht. Ook de kappers en schoonheidssalons moeten nog geduld hebben.

Na urenlange discussies in het Overlegcomité besloten de regeringen de teugels nauwelijks te laten vieren. "Het kan deze winter niet, omdat iedereen veel meer binnen zit en het virus zich gemakkelijker kan verspreiden", aldus de premier. Hij verwacht dat echte versoepelingen pas mogelijk zijn vanaf half januari, als de elf miljoen Belgen de lockdown volhouden. Hij herhaalde dat hij niet-essentiële reizen, zoals op wintersport, ten sterkste afraadt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse Senaat stemt in met Yellen als minister van Financiën

WASHINGTON (ANP) - Janet Yellen, de kandidaat van de Amerikaanse president Joe Biden voor de post van minister van Financiën, kan rekenen op steun van een meerderheid in de Senaat. Yellen, tussen 2014 en 2018 al voorzitter van de Federal Reserve, kan nu als eerste vrouw worden benoemd tot minister van Financiën van de Verenigde Staten.

21 minuten geleden
Biden laat Amerikaanse overheid meer Amerikaans inkopen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat Amerikaanse overheidsorganisaties meer Amerikaans gaan inkopen. Daarvoor heeft hij een bevel ondertekend. Met de stap lost de nieuwe president meteen zijn verkiezingsbelofte in om een 'Buy American'-plan op te stellen.

1 uur geleden
Biden belt Merkel: meer actie nodig tegen coronapandemie

WASHINGTON/BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gebeld met de Duitse bondskanselier Merkel. Van de Europese leiders hadden de Britse premier Johnson en de Franse president Macron eerder al een gesprek met de nieuwe machthebber in Washington.

3 uur geleden
AstraZeneca: vaccin werkt wel bij veel 65-plussers

CAMBRIDGE/BERLIJN/BRUSSEL (ANP/RTR) - Berichten dat het vaccin van AstraZeneca maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is, zijn compleet onjuist. Dat stelt de Brits-Zweedse farmaceut in reactie op artikelen in Duitse media.

3 uur geleden
Nederland: oppositieleider kan niet meer namens Venezuela spreken

BRUSSEL (ANP) - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó kan niet meer namens Venezuela spreken, vindt Nederland. Wel blijft hij "een belangrijke gesprekspartner namens de oppositie", zegt buitenlandminister Stef Blok.

5 uur geleden
Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie

PARIJS (ANP/AFP) - Centre Pompidou in Parijs gaat vanaf eind 2023 vier jaar dicht voor een grondige renovatie. Een opknapbeurt voor het toonaangevende centrum voor moderne kunst in de Franse hoofdstad is noodzakelijk, zegt directeur Serge Lasvignes tegen Franse media. "Het gebouw lijdt. We hebben geen keus meer." De kosten worden geraamd op ruim 200 miljoen euro.

5 uur geleden
EU: onacceptabel dat Britten EU-ambassadeur niet voor vol aanzien

BRUSSEL (ANP) - Dat het Verenigd Koninkrijk de EU-ambassadeur in Londen in rang heeft teruggezet, is onacceptabel. De Britse regering moet vertegenwoordigers van de Europese Unie zo snel mogelijk weer als die van volwaardige landen behandelen, waarschuwt de Europese Unie.

5 uur geleden