
Maanraket terug naar hangar gereden vanwege naderende orkaan
CAPE CANAVERAL (ANP) - De Amerikaanse maanraket die deze week aan zijn missie had moeten beginnen, keert terug naar de hangar om te schuilen. De orkaan Ian koerst af op Florida, waar de lanceerbasis is. Vanwege de slechte weersverwachtingen was zaterdag al besloten de lancering af te blazen. De terugkeer naar de hangar betekent dat het vertrek richting de maan meer vertraging oploopt.
De raket voor de missie Artemis I staat nu nog bij het lanceerplatform. De loods, het Vehicle Assembly Building, is ongeveer 6 kilometer verderop. De rit daarnaartoe, die ongeveer tien uur duurt, begint in de nacht van maandag op dinsdag, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
De orkaan bevindt zich nu nog tussen Jamaica, Cuba en Mexico. Ian bereikt waarschijnlijk op dinsdag de zuidpunt van Florida. In de loop van woensdag zou de orkaan bij het Kennedy Space Center, de historische ruimtebasis bij Cape Canaveral, moeten aankomen.
Lek
De lancering werd twee keer eerder uitgesteld. Eerst lukte het niet om een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen. In de aanloop naar de tweede poging ontdekte NASA een lek toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen.
De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken.
Landing in Grote Oceaan
Het is de bedoeling dat het vaartuig richting de maan vliegt, er een paar rondjes omheen draait en daarna terugkeert naar de aarde. De vlucht moet na ongeveer anderhalve maand eindigen met een landing in de Grote Oceaan, waarbij het vaartuig aan parachutes hangt.
Voor het Amerikaanse maanprogramma, dat Artemis heet, is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal boven in die draagraket zit het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet gaan, de Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.
Meer uit Buitenland
HOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas gearriveerd om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Ook spreekt hij functionarissen, hulpverleners en familieleden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.
7 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
1 uur geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
2 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
4 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
5 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
6 uur geleden