Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maanden cel voor relschoppers promotieduel ADO

Maanden cel voor relschoppers promotieduel ADO

DEN HAAG (ANP) - Vier supporters van voetbalclub ADO Den Haag zitten de komende maanden in de gevangenis. Ze werden donderdag veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen na de wedstrijd eind mei tegen Excelsior, waarin hun club promotie naar de Eredivisie misliep. "De verontwaardiging was enorm. Internationaal en nationaal stond Den Haag er belabberd op. Fysiek geweld tegen agenten kan niet worden getolereerd en verdient geen mededogen", verklaarde de politierechter. Volgens de officier van justitie in Den Haag hebben de verdachten "de club, de mooie sport en onze mooie stad van de lelijkste kant laten zien".

Een 57-jarige man uit Leidschendam werd veroordeeld omdat hij een ME'er tot twee keer toe met een regenpijp had geslagen. De agent verklaarde dat hij zeker zwaargewond zou zijn geraakt als hij geen beschermende kleren en helm had gedragen. De verdachte noemde zijn actie een "domme fout".

Een 24-jarige man uit Den Haag gooide ongeveer tien stenen naar mensen van de ME, was op beelden van bewakingscamera's te zien. Ook schopte hij tegen een politiebus aan. Dat deed hij omdat hij dronken was en in paniek raakte omdat hij zijn vriendengroep en zijn autosleutel kwijt was, maar het was niet de bedoeling dat de stenen mensen zouden raken, verklaarde hij bij de zitting.

Stadionverbod

Een 48-jarige man uit Rijswijk probeerde na de wedstrijd tussen de ME'ers door te lopen, werd tegengehouden en schopte toen naar een agent. Vervolgens werd hij in zijn been gebeten door een politiehond. Andere supporters probeerden hem los te trekken. "Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want ze trokken mijn been open. Een tweede hond kwam om de menigte weg te jagen, maar die beet mij ook, dat was mijn pech", verklaarde de man. Hij had naar eigen zeggen twintig biertjes op. In 2019 had hij al een stadionverbod van 81 maanden gekregen omdat hij zich had misdragen bij een uitwedstrijd tegen Heracles in Almelo. ADO Den Haag had eerder al erkend dat er waarschijnlijk mensen met stadionverboden in het stadion waren gekomen.

Die drie verdachten kregen allen zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Riem

De vierde verdachte is een 25-jarige man uit Den Haag, die onder meer met een riem naar een ME'er zou hebben geslagen. Hij kreeg daar vijf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor. Hij kreeg eerder een gevangenisstraf van drie jaar voor de productie van xtc en werd langzaam voorbereid op een terugkeer in de samenleving. Later deze maand zou hij voorwaardelijk vrijkomen en de gevangenis helemaal kunnen verlaten.

Bij de rellen waren honderden mensen betrokken, maar het is de politie tot nu toe gelukt om slechts zeven van hen te vinden.

Meer uit Binnenland

Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

1 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

1 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

1 uur geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

1 uur geleden
Enquêtecommissie brengt verslag uit over fraudeaanpak overheid

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fraudebeleid en de dienstverlening van de overheid, komt met haar eindverslag. Het rapport moet meer inzicht geven in hoe het zo mis kon gaan in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de aanpak van bijvoorbeeld (vermeend) misbruik van uitkeringen.

1 uur geleden
OM begint aan slotbetoog in liquidatieproces Eris

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie begint maandag aan het slotbetoog, het zogeheten requisitoir, in het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt de zaak in hoger beroep, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde in juli 2022 vier verdachten tot een levenslange gevangenisstraf.

1 uur geleden
Provincies hadden de kritiek op stikstofplannen al verwacht

DEN HAAG (ANP) - "In de lijn der verwachting", noemt het Interprovinciaal Overleg (IPO) de kritiek van onderzoeksinstanties op de plannen voor de hervorming van het landelijk gebied. Volgens een woordvoerder worden de pakketten met maatregelen "voortdurend bijgesteld".

5 uur geleden