Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maan recenter vulkanisch actief dan gedacht

Maan recenter vulkanisch actief dan gedacht

BEIJING (ANP/AFP) - De maan was recenter vulkanisch actief dan voorheen werd gedacht, zeggen Chinese onderzoekers nadat ze een jaar lang vulkanisch gesteente van de maan hebben bestudeerd. De uitkomsten zijn in drie artikelen in wetenschapstijdschrift Nature gepubliceerd.

De Chinese onderzoekers zeggen dat de maan 2,03 miljard jaar geleden nog vulkanisch actief was. Amerikaanse en Russische onderzoekers stelden deze datum eerder op 2,8 miljard jaar geleden. De Chinese stenen zijn 900 miljoen jaar jonger dan de stenen die Russische en Amerikaanse ruimtemissies eerder ophaalden.

"Uit onze analyse blijkt dat de binnenkant van de maan ongeveer 2 miljard jaar geleden nog aan het evolueren was", aldus de Chinese onderzoekers. Het onderzoek helpt de wetenschappers inzicht te krijgen over de ontwikkeling van de maan. "Hoe heeft de maan zo lang vulkanische activiteit gehad? We dachten altijd dat de warmte snel vervloog omdat de maan zo klein is."

Maanstenen

Een Chinese maanlander haalde vorig jaar 2 kilo maanstenen naar de aarde. Het materiaal werd op een plek verzameld waar nog niet eerder ruimtemissies waren geweest, de zogeheten Oceanus Procellarum. De plek werd uitgekozen omdat de onderzoekers dachten dat die recenter was ontstaan dan andere delen van de maan.

China liet vorig jaar ook een toestel landen op de donkere kant van de maan. Dat heeft geen enkel land eerder gedaan.

Meer uit Buitenland

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

PRAAG (ANP) - Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

4 uur geleden
Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

RESTON (ANP/RTR) - Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

7 uur geleden
VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.

9 uur geleden
Ook Shanghai versoepelt coronamaatregelen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai versoepelt maandag zijn coronabeleid. Een negatieve testuitslag is vanaf dan niet meer verplicht voor het openbaar vervoer en openbare locaties zoals parken en toeristische attracties.

15 uur geleden
Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

16 uur geleden
Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

MANAMA (ANP/AFP) - Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

16 uur geleden
Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

18 uur geleden