Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maan recenter vulkanisch actief dan gedacht

Maan recenter vulkanisch actief dan gedacht

BEIJING (ANP/AFP) - De maan was recenter vulkanisch actief dan voorheen werd gedacht, zeggen Chinese onderzoekers nadat ze een jaar lang vulkanisch gesteente van de maan hebben bestudeerd. De uitkomsten zijn in drie artikelen in wetenschapstijdschrift Nature gepubliceerd.

De Chinese onderzoekers zeggen dat de maan 2,03 miljard jaar geleden nog vulkanisch actief was. Amerikaanse en Russische onderzoekers stelden deze datum eerder op 2,8 miljard jaar geleden. De Chinese stenen zijn 900 miljoen jaar jonger dan de stenen die Russische en Amerikaanse ruimtemissies eerder ophaalden.

"Uit onze analyse blijkt dat de binnenkant van de maan ongeveer 2 miljard jaar geleden nog aan het evolueren was", aldus de Chinese onderzoekers. Het onderzoek helpt de wetenschappers inzicht te krijgen over de ontwikkeling van de maan. "Hoe heeft de maan zo lang vulkanische activiteit gehad? We dachten altijd dat de warmte snel vervloog omdat de maan zo klein is."

Maanstenen

Een Chinese maanlander haalde vorig jaar 2 kilo maanstenen naar de aarde. Het materiaal werd op een plek verzameld waar nog niet eerder ruimtemissies waren geweest, de zogeheten Oceanus Procellarum. De plek werd uitgekozen omdat de onderzoekers dachten dat die recenter was ontstaan dan andere delen van de maan.

China liet vorig jaar ook een toestel landen op de donkere kant van de maan. Dat heeft geen enkel land eerder gedaan.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Biden en Poetin gaan praten over spanning rond Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Biden gaat met de Russische president Poetin in gesprek over de oplopende spanningen rond Oekraïne, waar pro-Russische rebellen in het oosten hopen op meer Russische steun. Door de opbouw van Russische troepen bij de grens wordt zelfs gevreesd voor een invasie.

37 minuten geleden
Italiaanse wet moet vrouwen beschermen tegen huiselijk geweld

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse regering heeft plannen ontvouwd om vrouwen beter te beschermen tegen geweld in huiselijke kring en zelfs moord. Ook de veiligheid van kinderen moet erop vooruitgaan door het voorstel waar de ministerraad mee akkoord ging, zei minister Elena Bonetti (Familie).

1 uur geleden
Ouders Amerikaanse schoolschutter aangeklaagd

OXFORD (ANP/RTR) - De ouders van de 15-jarige jongen die wordt vervolgd voor de fatale schietpartij in zijn middelbare school in het Amerikaanse Oxford worden ook aangeklaagd. Justitie in de staat Michigan verdenkt de ouders van de tiener van onopzettelijke doodslag mede omdat het gebruikte wapen bij hen thuis niet achter slot en grendel lag.

2 uur geleden
Europese landen teleurgesteld over nucleair overleg met Iran

WENEN (ANP/RTR/AFP) - Europese diplomaten hebben teleurstelling en bezorgdheid uitgesproken over de voortgang van de gesprekken over het herstellen van het atoomakkoord uit 2015 met Iran. Zij concluderen na een nieuwe gespreksronde van vijf dagen in Wenen dat het regime in Teheran toch weer grote veranderingen heeft voorgesteld die eerder gesloten compromissen onderuit zouden halen.

4 uur geleden
België staat klaar om 5- tot 12-jarigen te vaccineren

BRUSSEL (ANP) - België heeft met farmaceut Pfizer een deal gesloten over 336.000 kindervaccins die nog deze maand geleverd worden. In januari komen er 400.000 doses bij, maakte de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekend na afloop van het Overlegcomité waar strengere coronamaatregelen voor België werden aangekondigd. Wat hem betreft worden de 736.000 prikken zo snel mogelijk bij de 5- tot en met 11-jarigen gezet voor wie dat wil.

5 uur geleden
Vanaf 6 jaar mondkapje op in België, op school en erbuiten

BRUSSEL (ANP) - Kinderen vanaf zes jaar moeten vanaf maandag in België een mondkapje op, zowel in de schoolbanken als overal waar dat verplicht is, zoals in het openbaar vervoer. Volgens premier Alexander De Croo is dat nodig omdat het coronavirus op de scholen sterk rondwaart en kinderen ook de leerkrachten, hun ouders, grootouders en vrienden kunnen besmetten.

5 uur geleden
België vervroegt kerstvakantie basis- en kleuterschool om corona

BRUSSEL (ANP) - Kinderen op de basis- en kleuterscholen in België krijgen een week langer kerstvakantie. Vanwege de coronabesmettingen in het lager onderwijs en de uitval van personeel, wordt de schoolvakantie met een week verlengd vanaf 20 december, melden Belgische media. Dit zou in het Overlegcomité van de zes regeringen zijn overeengekomen. Kinderen vanaf 6 jaar zouden een mondkapje moeten dragen op school.

6 uur geleden