Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Maak chippen van katten landelijk verplicht'

'Maak chippen van katten landelijk verplicht'

AMERSFOORT (ANP) - Huisdierenbrancheorganisatie Dibevo vindt het hoog tijd dat het landelijk verplicht wordt om ook katten te laten chippen, zeker nu er tijdens de coronacrisis extra veel poezen en katers zijn aangeschaft. Dibevo hamerde er voor die tijd al op en wordt nu ongeduldig.

Het nut van een chipplicht blijkt volgens de organisatie "klip en klaar" uit de cijfers van Amivedi, de stichting die op drift geraakte dieren weer thuis probeert te brengen. "Volgens de jaarcijfers van Amivedi raakten er vorig jaar meer dan 40.000 katten vermist waarvan 28 procent niet is teruggevonden. Van de bijna 22.000 door hulpinstanties gevonden katten kon maar liefst 69 procent niet herenigd worden met hun baasje."

Dat is bij honden, die wel gechipt moeten worden, wel anders. Daarvan wordt slechts 6 procent van de als vermist opgegeven dieren niet teruggevonden en wordt 16 procent van de (door hulpinstanties) gevonden dieren niet herenigd met hun baasje."

Zwerfkatten

Intussen liepen er volgens de organisatie in 2020 bijna 1 miljoen ongechipte katten in Nederland rond. "En ondertussen mogen instanties die zwerfkatten opvangen, blijven dweilen met de kraan open", zegt Dibevo. Alleen al bij de dierenasielen van de Dierenbescherming kwamen volgens de club in 2020 meer dan 10.000 katten terecht, van wie 83 procent geen chip had.

De Tweede Kamer steunde twee jaar geleden al een plan van D66 om gemeenten de mogelijkheid te geven om het chippen van katten te verplichten, maar dat vindt Dibevo niet zo handig: "Dat leidt tot een onduidelijke lappendeken aan regels."

Meer uit Binnenland

Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

1 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

4 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

4 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariƫr.

6 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

9 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

11 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

11 uur geleden