
Luxeconcern Richemont ziet opleving verkopen in China
GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Hoewel de Chinese economische groei tegenvalt, trekt de vraag naar de sieraden en luxeproducten van Richemont, bekend van merken als Chloé en Cartier, er wel aan. Het Zwitserse luxeconcern merkte afgelopen kwartaal een opleving van de verkopen in China. De plus daar compenseerde een lichte daling van de omzet in Noord- en Zuid-Amerika.
Alles bij elkaar ging er 5,3 miljard euro omzet in de boeken. Dat komt neer op een toename van 19 procent als wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten. De omzet steeg met 40 procent in de regio Azië en het Pacifisch gebied, maar daalde onverwachts met 2 procent in de Amerika's. In Europa gingen de verkopen met 11 procent omhoog, onder meer geholpen door de uitgaven van toeristen uit de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en China. Over de gehele linie laten de cijfers zien dat de vraag op niveau blijft voor sieradenmerken zoals Cartier en Van Cleef & Arpels, maar ook de luxe horloges van Vacheron Constantin en IWC blijven goed verkopen.
De wisselkoersen pakten wel ongunstig uit voor het bedrijf. Wanneer die in de cijfers worden meegenomen, komt de omzet maar 14 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Vorige week waarschuwde de rivaliserende horlogemaker Swatch al dat wisselkoerseffecten dit jaar op de verkoop zullen wegen. Dit komt doordat de Zwitserse frank momenteel wordt verhandeld rond het hoogste punt in acht jaar ten opzichte van de dollar. Richemont heeft in zijn update geen cijfers over de winst naar buiten gebracht.
Tegenvaller
Richemont is niet het enige bedrijf in de luxebranche dat last heeft van tegenvallende verkopen in Noord- en Zuid-Amerika. Concurrent Burberry meldde onlangs ook al een omzetdaling in die regio, vooral als gevolg van een zwakkere vraag uit de Verenigde Staten. Richemont-voorzitter Johann Rupert waarschuwde er in mei ook al voor dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie niet zo goed waren.
Inmiddels is duidelijk dat de Chinese economie zich ook niet zo goed ontwikkelt als veel kenners hadden gehoopt. Maandag eerder op de dag werd bekend dat de Chinese economie in het tweede kwartaal met 6,3 procent is gegroeid. Dat was een behoorlijke tegenvaller voor economen. De kenners hadden vooraf gerekend op een groei van ruim 7 procent.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
41 minuten geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
13 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
13 uur geleden