Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luid protest in Yangon tegen militaire coup Myanmar

Luid protest in Yangon tegen militaire coup Myanmar

YANGON (ANP/RTR) - In Myanmar wordt met veel lawaai geprotesteerd tegen de militaire staatsgreep van maandag. In Yangon, de grootste stad van het land, slaan demonstranten met lepels op pannen en toeteren mensen met de claxon van hun auto om hun onvrede te uiten over de gang van zaken.

Op sociale media worden veel beelden gedeeld van het protest. De geluiden zijn door de hele stad te horen.

Dinsdagochtend riep een actiegroep al op tot burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de militaire junta. Dat is het opzettelijk overtreden van wetten of regels uit onvrede over die regels. Dit gebeurt meestal geweldloos.

Onvermijdelijk

De machtsovername was onvermijdelijk en "daarom moesten we ervoor kiezen", zei de opperbevelhebber, generaal Min Aung Hlaing op de facebookpagina van het leger. Het regime heeft voor een jaar de noodtoestand uitgeroepen.

De gewapende etnische groepen in het land veroordeelden de staatsgreep, die volgens hen het vredesproces in gevaar brengen. Verschillende rebellengroepen controleren ongeveer een derde van het grondgebied van Myanmar. Sommige groeperingen strijden al decennia voor meer autonomie. Het leger heeft maandag wel een verlenging van een wapenstilstand aangekondigd tot eind februari om ruimte te geven aan verdere gesprekken. Rebellengroepen hebben daar sceptisch op gereageerd.

Het leger greep de macht in de nasleep van de verkiezingen van november. Toen boekte de NLD-partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi een monsterzege. De aan het leger gelieerde USDP behaalde juist een teleurstellend resultaat, waarna de militairen klaagden over fraude.

Meer uit Buitenland

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

BERLIJN (ANP) - Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

59 minuten geleden
Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

LEIPZIG (ANP/DPA) - Op "Tag X", een extreemlinkse protestdag, is het in de Duitse stad Leipzig tot botsingen gekomen tussen demonstranten en de politie, die in groten getale was uitgerukt. De politie sprak van "grote rellen", waarbij vuurwerk en stenen naar de politie werden gegooid. Voor "Tag X" zijn in linkse kringen door heel Duitsland mensen opgeroepen mee te doen, mogelijk duizenden zijn naar Leipzig gekomen. De aanleiding is de veroordeling van de links-extremistische Lina E. en drie anderen. Zij werden woensdag veroordeeld voor aanslagen op vermeende of daadwerkelijke neonazi's, waarbij meerdere gewonden vielen.

2 uur geleden
Biden ondertekent wet over verhoging schuldenplafond

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de wet ondertekend over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Na weken onderhandelen en gekibbel werd het wetsvoorstel donderdag door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.

2 uur geleden
Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

9 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

9 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

11 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

13 uur geleden