Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lufthansa grijpt in na miljardenverlies in eerste kwartaal

Lufthansa grijpt in na miljardenverlies in eerste kwartaal

FRANKFURT (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse luchtvaartreus Lufthansa staat voor een grootscheepse reorganisatie. De onderneming schrijft door de coronacrisis dieprode cijfers en is voor haar voortbestaan afhankelijk van staatssteun. Nu de vraag naar tickets naar verwachting zeer traag herstelt zijn ingrepen onvermijdelijk, aldus topman Carsten Spohr.

Lufthansa boekte in het eerste kwartaal van 2020 een verlies van 2,1 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een tekort van 342 miljoen euro. De omzet daalde met 18 procent tot 6,4 miljard euro. Het tweede kwartaal wordt nog veel minder. Over de prestaties voor het hele jaar is nog veel onduidelijk. Lufthansa waagde zich niet aan een prognose, anders dan dat een forse daling van het bedrijfsresultaat wordt verwacht.

Door de crisis droogde de vraag naar vliegreizen op, mede ook door ingestelde reisbeperkingen en andere maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Lufthansa zag zich net als veel sectorgenoten genoodzaakt een groot deel van de vloot aan de grond te houden. En waar de opbrengsten stilvielen, liepen de kosten door.

Steunpakket

Recent bleven 700 van de 763 vliegtuigen van Lufthansa aan de grond. In 2021 verwacht het bedrijf dat er 300 toestellen niet zullen vliegen. Een jaar later zullen dit er 200 zijn, zo is de verwachting. Tegen 2023 zal de vloot met honderd toestellen zijn teruggebracht.

Lufthansa wil de kosten "aanzienlijk" gaan verlagen. Nauwkeurige informatie over banenreducties gaf de luchtvaartreus niet. Het bedrijf is bijna akkoord over een steunpakket van 9 miljard euro van de Duitse overheid. Daarbij staat Berlijn onder meer garant voor een lening van 3 miljard euro. Verder zal Duitsland een belang van 20 procent in Lufthansa nemen.

Om leningen en rente in de toekomst te kunnen betalen, zal Lufthansa zijn vrije kasstroom aanzienlijk moeten verhogen ten opzichte van de tijd van voor de crisis, zo klinkt het. Mogelijk dat Lufthansa bepaalde onderdelen verkoopt.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

3 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

9 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

12 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

17 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

18 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

18 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

19 uur geleden