Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ludgardo S. ontkent betrokkenheid moordaanslag Peter R. de Vries

Ludgardo S. ontkent betrokkenheid moordaanslag Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Ludgardo S. ontkent dat hij betrokken is bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De 34-jarige S. verscheen vrijdag voor het eerst in de rechtbank in Amsterdam in het megaproces rondom de moord op de misdaadverslaggever. S. werd eind januari aangehouden in Tilburg. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van uitlokking van de moord met terroristisch oogmerk en deelname aan de criminele organisatie die zich heeft beziggehouden met de moord op De Vries.

Volgens justitie heeft S. de twee mannen aangestuurd die gefilmd zouden hebben na de aanslag. Gelijk nadat Peter R. de Vries werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat gingen beelden van de zwaargewonde De Vries massaal rond op sociale media.

Ook zou S. voorafgaand aan de aanslag verkenningen hebben uitgevoerd rondom de studio van RTL Boulevard samen met twee medeverdachten. Het OM denkt dat te kunnen bewijzen met camerabeelden waarop S. te zien zou zijn, opgenomen gesprekken waarin hij over de aanslag zou praten en zoektermen op zijn telefoon. Zo zou gezocht zijn op "RTL Boulevard adres" en "wat speelt er tussen Peter en de kroongetuige?".

Op korte termijn nieuwe aanhouding

S. ontkent alle beschuldigingen. "Ik heb niets te maken met de moord op meneer De Vries", zei hij. S. raakte erg geëmotioneerd toen hij het woord kreeg. "Het is heel frustrerend waar het OM mij van beschuldigt. Het maakt me boos dat ik me niet kan verweren." S. zat de hele zitting diep weggedoken in de capuchon van zijn jas, maar deed deze op verzoek van de rechter omlaag toen hij het woord kreeg.

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later. De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. (37) en Delano G. (23), werden vrijwel direct daarna gepakt. Tegen hen is in een eerder stadium al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek werd heropend nadat het OM met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Het OM maakte vrijdag op de inleidende zitting bekend dat het 'op korte termijn' een nieuwe aanhouding verwacht in de moordzaak van Peter R. de Vries. Daarmee zou het aantal verdachten in deze zaak op negen uitkomen.

Meer uit Binnenland

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

7 minuten geleden
Actievoerders UM krijgen steun van Maastrichtenaren

MAASTRICHT ~(ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben de afgelopen tijd steun gekregen van Maastrichtenaren. Vooral oudere Maastrichtenaren komen de mensen in het tentenkamp achter een universiteitsgebouw aan de Grote Gracht broodjes, ander voedsel en drinken brengen. Dat zei een docent van de Universiteit Maastricht (UM) op straat voor het sinds woensdag bezette faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen.

49 minuten geleden
Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

1 uur geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

1 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - Een 34-jarige man uit Gouda is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het ontstaan van een grote brand in Berkel en Rodenrijs van afgelopen april. Dat meldt de politie woensdag.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse studenten bezetten universiteitsgebouw Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse studenten hebben woensdagochtend het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM) aan de Grote Gracht bezet. Ze hebben spandoeken opgehangen en scanderen leuzen vanaf een balkon.

3 uur geleden
Randstad: lhbti'er ervaart op werk nog altijd discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven en organisaties hebben al veel gedaan om een inclusieve werkplek op te zetten, maar nog lang niet genoeg. Dat zegt uitzendbureau Randstad in een wereldwijd onderzoek naar de lhbti-gemeenschap op het werk. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt dat discriminatie de afgelopen vijf jaar erger is geworden. Een derde van de mensen denkt dat hun seksuele voorkeur of genderidentiteit een negatieve invloed heeft gehad op hun carrière.

4 uur geleden