
Luchtvaartsector kritisch over plannen EU voor uitstootrechten
SCHIPHOL (ANP) - De Europese luchtvaartindustrie is kritisch over de plannen van de Europese Commissie om de uitstoot in de luchtvaart te verminderen. Met name de handel in uitstootrechten kan op kritiek rekenen omdat volgens de sector daardoor Europese maatschappijen benadeeld worden ten opzichte van andere partijen. Dat schrijft voorzitter Marnix Fruitema van BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, in een verklaring.
De kritiek gaat over het maatregelenpakket "Fit for 55" van de Europese Commissie, waarmee de Europese Unie in 2030 de netto‑uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent wil verminderen. BARIN stelt dat Europese luchtvaartmaatschappijen volledig achter de doelen staan om in 2050 een volledig CO2-neutrale luchtvaart te hebben en dat grote investeringen worden gedaan in bijvoorbeeld de ontwikkeling van duurzame brandstoffen, elektrisch vliegen en vliegen op waterstof.
Maar de huidige opzet van een systeem voor handel in uitstootrechten is volgens de maatschappijen nu niet correct. BARIN en brancheorganisaties uit bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Italië en Polen stellen dat Europese maatschappijen benadeeld worden omdat buitenlandse partijen veel minder te maken krijgen met die uitstootregels. Er zou daardoor veel vliegverkeer naar landen buiten de EU worden verplaatst omdat de prijzen daar veel lager liggen, met name naar luchthavens net buiten de landenunie.
Verstoring van concurrentie
Ook gaat de daadwerkelijke uitstoot van CO2 niet omlaag, maar wordt die enkel verplaatst naar buiten de EU, aldus de organisaties. De luchtvaartsector spreekt dan ook van een verstoring van de concurrentie door die regels en roept Brussel op die huidige opzet aan te passen.
Milieuorganisatie Natuur & Milieu noemt de reactie van de internationale luchtvaartbranche op het plan Fit for 55 "tenenkrommend en kortzichtig". De organisatie stelt dat de branche iedere vorm van klimaatbeleid aanvecht met het argument dat dit op wereldschaal geregeld moet worden in plaats van op Europees niveau. "Uiteindelijk moet ook de luchtvaartsector aan de wereldwijde klimaatdoelen van Parijs voldoen", aldus de organisatie, die benadrukt dat de sector één van de meest vervuilende is als het gaat om CO2, fijnstof en stikstof.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.
54 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. De 54 winkels, waar in totaal zo'n 1100 mensen werken, blijven voorlopig wel open. Een door de rechter aangestelde curator gaat kijken of er nog een doorstart inzit.
2 uur geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.
2 uur geledenHELLENDOORN (ANP) - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn gaat donderdagochtend vanaf 07.00 uur, 24 uur lang plat, meldt FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een goede cao bij hun moederbedrijf Unilever.
2 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP) - Google komt met een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI). Het model heeft de naam Gemini gekregen. Google zelf noemt de lancering "een grote mijlpaal in de ontwikkeling van AI en het begin van een nieuw tijdperk voor ons".
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street verwerkten een meevallend rapport van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat cijfer geldt als een voorproefje van het belangrijke arbeidsmarktrapport van de overheid dat vrijdag wordt gepubliceerd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het einde van het prijsplafond in zicht, adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mensen die zekerheid willen om een vast energiecontract af te sluiten. Volgens de toezichthouder liggen de prijzen van vaste contracten momenteel onder het huidige prijsplafond. Ook zijn die contracten nu goedkoper dan variabele contracten.
3 uur geleden