Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaartsector kritisch over plannen EU voor uitstootrechten

Luchtvaartsector kritisch over plannen EU voor uitstootrechten

SCHIPHOL (ANP) - De Europese luchtvaartindustrie is kritisch over de plannen van de Europese Commissie om de uitstoot in de luchtvaart te verminderen. Met name de handel in uitstootrechten kan op kritiek rekenen omdat volgens de sector daardoor Europese maatschappijen benadeeld worden ten opzichte van andere partijen. Dat schrijft voorzitter Marnix Fruitema van BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, in een verklaring.

De kritiek gaat over het maatregelenpakket "Fit for 55" van de Europese Commissie, waarmee de Europese Unie in 2030 de netto‑uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent wil verminderen. BARIN stelt dat Europese luchtvaartmaatschappijen volledig achter de doelen staan om in 2050 een volledig CO2-neutrale luchtvaart te hebben en dat grote investeringen worden gedaan in bijvoorbeeld de ontwikkeling van duurzame brandstoffen, elektrisch vliegen en vliegen op waterstof.

Maar de huidige opzet van een systeem voor handel in uitstootrechten is volgens de maatschappijen nu niet correct. BARIN en brancheorganisaties uit bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Italië en Polen stellen dat Europese maatschappijen benadeeld worden omdat buitenlandse partijen veel minder te maken krijgen met die uitstootregels. Er zou daardoor veel vliegverkeer naar landen buiten de EU worden verplaatst omdat de prijzen daar veel lager liggen, met name naar luchthavens net buiten de landenunie.

Verstoring van concurrentie

Ook gaat de daadwerkelijke uitstoot van CO2 niet omlaag, maar wordt die enkel verplaatst naar buiten de EU, aldus de organisaties. De luchtvaartsector spreekt dan ook van een verstoring van de concurrentie door die regels en roept Brussel op die huidige opzet aan te passen.

Milieuorganisatie Natuur & Milieu noemt de reactie van de internationale luchtvaartbranche op het plan Fit for 55 "tenenkrommend en kortzichtig". De organisatie stelt dat de branche iedere vorm van klimaatbeleid aanvecht met het argument dat dit op wereldschaal geregeld moet worden in plaats van op Europees niveau. "Uiteindelijk moet ook de luchtvaartsector aan de wereldwijde klimaatdoelen van Parijs voldoen", aldus de organisatie, die benadrukt dat de sector één van de meest vervuilende is als het gaat om CO2, fijnstof en stikstof.

Meer uit Financieel

Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

14 minuten geleden
Eurostar gaat investeren in vijftig nieuwe treinen

AMSTERDAM (ANP) - Eurostar gaat investeren in tot vijftig nieuwe treinen. In de toekomst wil Eurostar uiteindelijk 67 treinen laten rijden, dat zijn er zestien meer dan nu. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe treinen vanaf begin 2030 gaan rijden.

1 uur geleden
Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's. De Japanse autofabrikant rekent daarmee op een sterk herstel van de vraag naar volledig elektrische voertuigen. De verkopen van elektrische auto's kampen nu juist met tegenwind door een afnemende vraag, sterke concurrentie van goedkope modellen uit China en het afbouwen van subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto.

1 uur geleden
EasyJet is in Nederland klaar voor zomerseizoen, zegt directeur

LUTON (ANP) - EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

2 uur geleden
Siemens boekt minder winst en verkoopt onderdeel

MÜNCHEN (ANP) - Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal de winst zien dalen. Ook het aantal orders nam af. Dat komt onder meer door de aanhoudende zwakke vraag naar automatiseringsproducten voor fabrieken uit China. Siemens kondigde tevens aan het onderdeel Innomotics voor 3,5 miljard euro te verkopen aan de Amerikaanse investeerder KPS Capital Partners.

2 uur geleden
Energiebedrijven vinden akkoord 'goede basis' energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Het hoofdlijnenakkoord is "een goede basis" om verder te gaan met de overgang van fossiele naar duurzame energie, vindt Energie-Nederland. PVV, NSC, BBB en VVD hebben onder meer afgesproken dat de energietransitie "een grote impuls" krijgt en gericht moet zijn op minder afhankelijkheid van "onbetrouwbare landen" voor energie. Nederland moet meer eigen duurzame energie produceren.

3 uur geleden
Verzekeraar Aegon stijgt in licht lagere AEX na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon behoorde donderdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate van de verzekeraar. Topman Lard Friese sprak daarin van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025. Om de aandeelhouders te belonen gaat de verzekeraar voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd daarop 1 procent hoger gezet.

4 uur geleden