Luchtvaartsector kritisch over plannen EU voor uitstootrechten
SCHIPHOL (ANP) - De Europese luchtvaartindustrie is kritisch over de plannen van de Europese Commissie om de uitstoot in de luchtvaart te verminderen. Met name de handel in uitstootrechten kan op kritiek rekenen omdat volgens de sector daardoor Europese maatschappijen benadeeld worden ten opzichte van andere partijen. Dat schrijft voorzitter Marnix Fruitema van BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, in een verklaring.
De kritiek gaat over het maatregelenpakket "Fit for 55" van de Europese Commissie, waarmee de Europese Unie in 2030 de netto‑uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent wil verminderen. BARIN stelt dat Europese luchtvaartmaatschappijen volledig achter de doelen staan om in 2050 een volledig CO2-neutrale luchtvaart te hebben en dat grote investeringen worden gedaan in bijvoorbeeld de ontwikkeling van duurzame brandstoffen, elektrisch vliegen en vliegen op waterstof.
Maar de huidige opzet van een systeem voor handel in uitstootrechten is volgens de maatschappijen nu niet correct. BARIN en brancheorganisaties uit bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Italië en Polen stellen dat Europese maatschappijen benadeeld worden omdat buitenlandse partijen veel minder te maken krijgen met die uitstootregels. Er zou daardoor veel vliegverkeer naar landen buiten de EU worden verplaatst omdat de prijzen daar veel lager liggen, met name naar luchthavens net buiten de landenunie.
Verstoring van concurrentie
Ook gaat de daadwerkelijke uitstoot van CO2 niet omlaag, maar wordt die enkel verplaatst naar buiten de EU, aldus de organisaties. De luchtvaartsector spreekt dan ook van een verstoring van de concurrentie door die regels en roept Brussel op die huidige opzet aan te passen.
Milieuorganisatie Natuur & Milieu noemt de reactie van de internationale luchtvaartbranche op het plan Fit for 55 "tenenkrommend en kortzichtig". De organisatie stelt dat de branche iedere vorm van klimaatbeleid aanvecht met het argument dat dit op wereldschaal geregeld moet worden in plaats van op Europees niveau. "Uiteindelijk moet ook de luchtvaartsector aan de wereldwijde klimaatdoelen van Parijs voldoen", aldus de organisatie, die benadrukt dat de sector één van de meest vervuilende is als het gaat om CO2, fijnstof en stikstof.
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP/RTR) - Vier Chinese brancheorganisaties waarschuwen bedrijven in het land dat ze op hun hoede moeten zijn als ze Amerikaanse chips kopen. Halfgeleiders uit de Verenigde Staten zouden niet meer betrouwbaar zijn, verklaarden de ondernemersorganisaties met gezamenlijk 6400 leden.
4 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR) - Mastercard heeft een principeakkoord bereikt om een grote rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk af te kopen. Dit meldde het Amerikaanse betalingsbedrijf dinsdag tijdens de laatste zitting in de zaak. Namens ongeveer 46 miljoen Britten claimde Walter Merricks een aantal jaren geleden miljarden ponden van het bedrijf omdat Mastercard te hoge kosten zou vragen voor betalingen met zijn passen.
30 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM begint vanaf halverwege februari met het testen van een menu met maaltijden tegen betaling aan boord. De test vindt plaats in de economy class op vluchten naar Oslo, Porto en Lissabon.
2 uur geledenTRENTO (ANP/AFP/DPA) - Justitie in Italië heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen René Benko, de Oostenrijkse zakenman achter het omgevallen vastgoedimperium Signa. De politie in de Oostenrijkse stad Innsbruck heeft hem daarop verhoord, maar ook weer laten gaan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV maakt zich grote zorgen over de positie van medewerkers van de failliete e-bikefabrikant Stella, na de aangekondigde doorstart in afgeslankte vorm. Volgens CNV-bestuurder Kaj Gründemann is er nog steeds geen duidelijkheid over wat de heropening van Stella op 1 maart 2025 betekent voor het personeel.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Shell was dinsdag een van de grootste stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak. Beleggers reageerden enthousiast op de langetermijndeal die het olie- en gasconcern met Qatar heeft getekend om per jaar 3 miljoen ton vloeibaar gemaakt aardgas (lng) aan China te leveren. Op de Amsterdamse beurs eindigde Shell 1,6 procent hoger.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - TikTok heeft een netwerk van accounts verwijderd die in het geheim campagne voerde voor de Roemeense rechts-radicale kandidaat Calin Georgescu. Dit meldt het socialemediaplatform. Georgescu kreeg op 24 november onverwacht de meeste stemmen tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in dat land.
5 uur geleden