Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

IATA verwacht verder dat de winstgevendheid van de luchtvaart dit jaar aanzienlijk hoger zal uitvallen dan eerder verwacht. De organisatie voorziet nu een totale nettowinst voor de sector van 23,3 miljard dollar. In juni werd hier nog gerekend op 9,8 miljard dollar. De luchtvaart profiteert van een sterke vraag naar vliegreizen en hogere ticketprijzen. In 2024 zou de winst dan moeten stijgen tot 25,7 miljard dollar, aldus IATA.

De omzet van de commerciële luchtvaart zou dit jaar moeten uitkomen op 896 miljard dollar. Voor volgend jaar wordt dan een verdere groei naar 964 miljard dollar voorspeld door IATA. Bij de organisatie zijn ongeveer driehonderd maatschappijen aangesloten.

Passagiersverkeer

De groei komt volledig voor rekening van passagiersverkeer, want de inkomsten uit vrachtvervoer staan wel onder druk door de gedaalde tarieven en zwakkere wereldhandel. Daar wordt voor dit jaar nu op bijna 135 miljard dollar aan omzet verwacht en volgend jaar 110 miljard dollar. De omzet bij vrachtvervoer door de lucht piekte in 2021 nog op 210 miljard dollar.

IATA zegt wel dat luchtvaartmaatschappijen kampen met hogere kredietkosten door de gestegen rentes. Ook liggen de brandstofprijzen hoog. Verder wijst de organisatie op de lage winstmarges in de luchtvaart.

Moderniseren

Om aan de sterke vraag te voldoen en vloten te moderniseren hebben maatschappijen grote orders geplaatst bij de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Daardoor zijn de wachttijden voor nieuwe vliegtuigen wel toegenomen.

Meer uit Financieel

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4 procent

AMSTERDAM (ANP) - Vesteda kiest dit jaar voor een vrijwillige beperking van de huurverhoging en verhoogt op 1 juli de huren met maximaal 4 procent, meldt de grote woningbelegger en -verhuurder. Het demissionaire kabinet werkt ondertussen aan een wetswijziging voor een maximale huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije huursector.

41 minuten geleden
Toeristenbelasting stijgt in 2024, Amsterdam blijft het duurst

HEYTHUYSEN (ANP) - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen in Nederland dit jaar gemiddeld 2,34 euro toeristenbelasting per persoon per nacht. Dat is dik 8 procent meer dan in 2023, meldt Bungalowparkoverzicht.nl in een jaarlijks onderzoek naar de belasting. De verschillen per gemeente zijn groot. Zo heeft Amsterdam opnieuw de hoogste toeristenbelasting van 16,76 euro per persoon per nacht.

1 uur geleden
BKR ziet aantal mensen met schulden en achterstanden verder dalen

TIEL (ANP) - Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is vorig jaar verder gedaald, van minder dan 439.000 eind 2022 naar ruim 413.000. Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) daalt ook het aantal Nederlanders met een lening.

1 uur geleden
Gasbedrijf Woodside ziet lng-vraag 50 procent stijgen in 10 jaar

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zal de komende tien jaar met 50 procent stijgen. Dat verwacht de grote Australische gasproducent Woodside Energy. Volgens Woodside-topvrouw Meg O'Neill zal met name in opkomende economieën in Azië de vraag naar lng sterk toenemen.

2 uur geleden
Rusland gaat export benzine zes maanden verbieden

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland gaat vanaf 1 maart zes maanden lang de export van benzine verbieden omdat het land te maken heeft met een toenemende binnenlandse vraag van bijvoorbeeld boeren en omdat er onderhoudswerkzaamheden aan olieraffinaderijen staan gepland. Dat meldde een woordvoerder van vicepremier Alexander Novak. Rusland levert veel benzine aan landen in onder meer Afrika.

3 uur geleden
Puma ziet komst grote sportevenementen als aanjager vraag sneakers

HERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse sportmerk Puma verwacht dat de vraag naar sneakers in de loop van dit jaar aantrekt, in aanloop naar de grote sportevenementen zoals het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in Parijs. De komende maanden blijft de vraag echter nog wel zwak.

4 uur geleden
ASMI stijgt in licht lagere AEX in afwachting kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI behoorde dinsdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De chiptoeleverancier maakt na de slotbel de kwartaalcijfers bekend en beleggers zijn vooral benieuwd naar de vooruitzichten van het bedrijf. De laatste tijd is er meer vraag naar chips door de opkomst van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

4 uur geleden