
Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024
GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.
IATA verwacht verder dat de winstgevendheid van de luchtvaart dit jaar aanzienlijk hoger zal uitvallen dan eerder verwacht. De organisatie voorziet nu een totale nettowinst voor de sector van 23,3 miljard dollar. In juni werd hier nog gerekend op 9,8 miljard dollar. De luchtvaart profiteert van een sterke vraag naar vliegreizen en hogere ticketprijzen. In 2024 zou de winst dan moeten stijgen tot 25,7 miljard dollar, aldus IATA.
De omzet van de commerciële luchtvaart zou dit jaar moeten uitkomen op 896 miljard dollar. Voor volgend jaar wordt dan een verdere groei naar 964 miljard dollar voorspeld door IATA. Bij de organisatie zijn ongeveer driehonderd maatschappijen aangesloten.
Passagiersverkeer
De groei komt volledig voor rekening van passagiersverkeer, want de inkomsten uit vrachtvervoer staan wel onder druk door de gedaalde tarieven en zwakkere wereldhandel. Daar wordt voor dit jaar nu op bijna 135 miljard dollar aan omzet verwacht en volgend jaar 110 miljard dollar. De omzet bij vrachtvervoer door de lucht piekte in 2021 nog op 210 miljard dollar.
IATA zegt wel dat luchtvaartmaatschappijen kampen met hogere kredietkosten door de gestegen rentes. Ook liggen de brandstofprijzen hoog. Verder wijst de organisatie op de lage winstmarges in de luchtvaart.
Moderniseren
Om aan de sterke vraag te voldoen en vloten te moderniseren hebben maatschappijen grote orders geplaatst bij de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Daardoor zijn de wachttijden voor nieuwe vliegtuigen wel toegenomen.
Meer uit Financieel
SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De topman van Samsung, Han Jong-hee, is op 63-jarige leeftijd om het leven gekomen. Hij overleed door een hartstilstand, meldt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse bedrijf.
2 uur geledenEDE (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar iets minder online. Wel deden zij meer aankopen bij buitenlandse webshops. In China werden vooral meer kleding, schoenen en klusgereedschap besteld, waardoor dat land ten koste van Duitsland voor het eerst de populairste leverancier is van onlinebestellingen. Dat meldt Thuiswinkel.org op basis van een onderzoek dat het NielsenIQ GfK liet uitvoeren.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Wall Street had maandag opnieuw de opgaande lijn te pakken. Beleggers trokken zich op aan berichten over een minder streng tarievenbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wil dat er vanaf 2 april wederkerige importheffingen komen. Dat zijn heffingen tegen landen die invoertarieven op Amerikaanse producten hebben.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse autoproducent Hyundai gaat de komende vier jaar 21 miljard dollar investeren in de Verenigde Staten. Daarvan is 5,8 miljard dollar bestemd voor de bouw van een nieuwe staalfabriek in de staat Louisiana. Dit heeft topman Euisun Chung gezegd tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis, waar ook president Donald Trump aanwezig was.
8 uur geledenKEULEN (ANP/AFP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa mag van de rechter niet meer in zijn advertenties stellen dat passagiers de CO2-uitstoot kunnen "compenseren." De rechtbank in Keulen oordeelde maandag dat deze bewering "misleidend" is.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Ook het Zuid-Koreaanse Hyundai, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, gaat miljarden investeren in de Verenigde Staten. Volgens een Amerikaanse functionaris gaat het om een totaalbedrag van 20 miljard dollar, waarvan 5 miljard dollar is bestemd voor de bouw van een nieuwe staalfabriek in Louisiana. Naar verwachting kondigt de Amerikaanse president Donald Trump de plannen later op de dag officieel aan.
11 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De gemeente Eindhoven is sinds maandag de nieuwe eigenaar van de Brainport Industries Campus (BIC), met daarop verschillende hightechbedrijven en onderwijsinstellingen. De gemeente heeft de aandelen overgenomen en symbolisch de sleutel ontvangen van de Britse investeringsmaatschappij Capreon. De partijen kondigden in januari al een overeenkomst aan, de gemeenteraad keurde de deal vorige maand met een grote meerderheid goed.
11 uur geleden