Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaartmaatschappijen willen minder strenge uitstootregels

Luchtvaartmaatschappijen willen minder strenge uitstootregels

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Europese luchtvaartmaatschappijen hebben actief campagne gevoerd voor minder strenge uitstootregels voor de luchtvaart. Dat meldt InfluenceMap, een non-profitorganisatie die het lobbywerk van bedrijven over klimaatbeleid onderzoekt. Tot die vliegmaatschappijen behoren onder meer Air France-KLM, Lufthansa en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia,

Op basis van jaarverslagen en andere documenten die zijn verkregen door verzoeken in het kader van de Freedom of Information Act, constateert de klimaatorganisatie onder meer dat Air France-KLM campagne heeft gevoerd tegen de invoering van een EU-brede kerosinebelasting. Ook Lufthansa en IAG waren tegen die heffing. Daarnaast heeft IAG gelobbyd om het mandaat voor het gebruik van meer duurzame vliegtuigbrandstoffen te beperken tot vluchten binnen de EU.

Om te voldoen aan de ambitieuze doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, moet de luchtvaartindustrie overschakelen op duurzamere brandstoffen en de vraag naar vluchten terugdringen, meldt InfluenceMap. Aangezien het vliegverkeer terugkeert naar het groeiniveau van voor de pandemie komt de naleving van het klimaatakkoord van Parijs door de EU in gevaar.

CO2-intensief

Luchtvaart is een van meest CO2-intensieve vervoerswijzen in Europa. Langeafstandsreizen zijn goed voor slechts 6 procent van de EU-vluchten, maar zorgen wel voor 52 procent van de totale uitstoot van de luchtvaart in de EU. Door de aanzienlijke toename van het vliegverkeer is de uitstoot van de internationale luchtvaartsector in de EU tussen 1990 en 2019 verdubbeld.

Vergeleken met auto's is de luchtvaart echter moeilijker uitstootvrij te maken, aangezien het nog jaren duurt voordat er grote elektrische of waterstofaangedreven vliegtuigen kunnen worden gebruikt.

Duurzame vliegtuigbrandstof

In reactie op het InfluenceMap-rapport verklaarde IAG dat het zich inzet voor het verminderen van de CO2-uitstoot. "IAG was de eerste Europese luchtvaartgroep die zich ertoe heeft verbonden om tegen 2030 10 procent van zijn activiteiten te voorzien van duurzame vliegtuigbrandstof", aldus een woordvoerster.

Een woordvoerder van Air France-KLM was het ook niet eens met de bevindingen in het rapport en zei dat de luchtvaartmaatschappij "niet tegen de Europese regelgeving is en de klimaatdoelstellingen van de EU ondersteunt". Lufthansa was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Financieel

Investeerders azen op bioscoopketen Vue, aldus Bloomberg

LONDEN (ANP) - Bioscoopketen Vue International, ook in Nederland actief, is benaderd door investeringsmaatschappijen voor een mogelijke overname. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat Vue financiƫle adviseurs heeft ingeschakeld om de opties voor een verkoop te bekijken.

4 uur geleden
Pakketbezorger FedEx verliest flink op gemengd Wall Street

NEW YORK (ANP) - FedEx heeft vrijdag flink verloren op de aandelenbeurzen in New York. De post- en pakketbezorger is negatiever geworden over de omzet en winst van dit boekjaar, nadat de resultaten in het afgelopen kwartaal lager waren uitgevallen dan verwacht.

4 uur geleden
EU komt met aanklacht tegen Google om concurrentie, aldus bronnen

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - De Europese toezichthouder komt opnieuw met maatregelen die Google moeten dwingen meer ruimte te geven aan concurrenten in zijn zoekmachine. EU-functionarissen bereiden hierover een aanklacht voor tegen het moederbedrijf van Google, Alphabet, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
IMF-baas: rente verlagen balanceeroefening voor centrale bank

WASHINGTON (ANP/AFP) - Centrale banken hebben te maken met een "moeilijke balanceeroefening" bij het verlagen van de rente nu de inflatie aan het dalen is. Dat zei directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op een bijeenkomst in Washington, waar ook president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) aanwezig was.

4 uur geleden
Volkswagen schrapt honderden banen in China, melden ingewijden

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen is begonnen met het schrappen van enkele honderden banen in China. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral bij Audi, onderdeel van Volkswagen, zouden veel banen verdwijnen.

6 uur geleden
Noorwegen gaat vangst wilde zalm verder inperken

NOORWEGEN (ANP/AFP) - Noorwegen gaat extra beperkingen invoeren voor de vangst van wilde zalm. Volgens Noorwegen is dat nodig omdat het aantal wilde zalmen de afgelopen jaren steeds verder is gedaald en een dieptepunt heeft bereikt. Daarbij wordt als oorzaak gewezen naar de kweek van zalm in bassins met netten in de Noorse fjorden.

6 uur geleden
Moederbedrijf Douwe Egberts hard omlaag op flink lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - JDE Peet's behoorde vrijdag tot de grootste dalers op een erg negatief gestemd Damrak. De koffieproducent achter onder meer Douwe Egberts pleitte eerder op de dag in zakenkrant Financial Times voor het uitstellen van de nieuwe ontbossingswet in de Europese Unie met zeker een jaar.

8 uur geleden