
Luchtvaartmaatschappijen willen geen Schiphol-vluchten schrappen
DEN HAAG (ANP) - Lang niet alle buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen, zijn van plan de komende tijd vluchten te schrappen wegens de drukte op de luchthaven. Zo heeft luchtvaartmaatschappij Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten al laten weten dit vooralsnog niet van plan te zijn en zegt de Spaanse budgetmaatschappij Vueling alleen reizen te zullen annuleren als de weersomstandigheden daarom vragen.
Schiphol kampt met personeelstekorten onder beveiligers en afhandelaars. In combinatie met de toegenomen stroom vakantiegangers zorgt dit al weken voor grote drukte op de luchthaven, met soms geannuleerde en vertraagde vluchten tot gevolg. Met luchtvaartmaatschappijen voert Schiphol overleg over het verminderen van het aantal vluchten op de grootste luchthaven van Nederland, om zo de doorstroom te verbeteren. In het uiterste geval zal het vliegveld maatschappijen dwingen om vluchten te schrappen.
Belangenvereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN heeft herhaaldelijk laten weten dat het verplicht schrappen van vluchten alleen als "laatste redmiddel" moet worden gebruikt. De branchevereniging denkt dat met de nieuwe afspraken over meer loon en betere arbeidsvoorwaarden, en "nu al meer mensen op de vloer", de doorstroom op Schiphol al wordt verbeterd.
Personeelstekorten
EasyJet, een van de grotere gebruikers van Schiphol, meldde onlangs wel "proactief" vluchten van Amsterdam naar London Gatwick en London Luton te hebben geannuleerd voor deze zomer. De Britse prijsvechter vliegt niet vanaf regionale luchthavens in Nederland en ziet het verplaatsen van vluchten naar die vliegvelden niet als optie. Het Duitse Lufthansa laat weten dat de hele luchtvaartindustrie last heeft van personeelstekorten. Een woordvoerder van de maatschappij kan niet zeggen of er vluchten naar Schiphol worden geschrapt, en zo ja hoeveel.
Transavia, TUI en Corendon lieten eerder weten meer te zien in het verplaatsen van vluchten naar andere luchthavens dan in annuleren. Deze bedrijven richten zich sterk op vakantiegangers. Het schrappen van vluchten is dan eigenlijk uit den boze.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
6 minuten geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.
48 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
11 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
14 uur geleden