
Luchtvaartmaatschappijen tegen verplicht schrappen vluchten
SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen zijn er andermaal "mordicus tegen" opnieuw eventueel verplicht vluchten te moeten schrappen door de drukte op Schiphol. Dat zegt Marnix Fruitema, voorzitter van brancheorganisatie voor maatschappijen Barin, die schrappen "een uiterste middel" noemt. De mogelijkheid staat in het door Schiphol gepresenteerde actieplan om de drukte tegen te gaan.
"Op basis van het totale pakket zoals het gepresenteerd is, heb ik vertrouwen dat het niet nodig is. Ik ben voorzichtig optimistisch", zegt Fruitema voorafgaand aan nieuw overleg met de luchthaven dat na het weekend gepland staat. Wel zegt hij dat de organisatie "als een bok op de haverkist blijft zitten" om de situatie in de gaten te houden. "De chaos op Schiphol is extreem en onacceptabel."
De voorzitter zegt "goed vertrouwen" te hebben in het actieplan, waar onder meer in staat dat vluchten verplaatst zullen worden naar regionale luchthavens. "Alle kleine beetjes helpen." Verplaatsing betekent volgens hem ook geen grote inkomstenderving voor maatschappijen.
Slots
Ook beperkt Schiphol de komende tijd het opnieuw uitgeven van slots. Dat betekent dat de rechten voor vluchten niet zomaar aan andere maatschappijen worden gegeven als zij er geen gebruik van maken. Dat moet minder vluchten opleveren. Volgens Fruitema zijn er altijd wel redenen om vluchten te annuleren en kampen maatschappijen zelf ook met personeelstekort en ziekteverzuim.
Reisorganisatie TUI laat weten dat het teruggeven van slots "een teleurstelling" zou zijn voor veel vakantiegangers en "niet de primaire oplossing" is. Corendon zegt dat vluchten verminderen "heel lastig is", omdat de meeste vakanties voor het hoogseizoen al zijn verkocht. Verplaatsen is ook een probleem, omdat zowel de vliegtuigen als bemanning op Schiphol zitten en "de enige andere regionale luchthaven, Rotterdam, geen grote aantallen vluchten over kan nemen". KLM wil dat er "eerst wordt gewerkt aan andere effectievere opties dan annuleren, met spreiding van vluchten en gebruikmaking van andere luchthavens als belangrijkste".
Banenmarkt
Vakbonden FNV en CNV voeren maandag een apart gesprek met de luchthaven over personeelstekort en werkdruk, waardoor de laatste weken lange rijen en wachttijden zijn ontstaan. Op de agenda staat onder meer de door Schiphol aangekondigde banenmarkt om meer personeel te werven. Die staat voor 11 juni gepland.
Fruitema, die zegt "meer achtergrond" te willen over het banenplan, vindt dat laat. "Schiphol moet wat doen aan het managen van de perceptie bij het publiek."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.
14 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.
17 uur geledenBELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.
18 uur geledenDUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
20 uur geledenCAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.
20 uur geledenDUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.
1 dag geledenOSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.
1 dag geleden