Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaartmaatschappijen: Schiphol prijst zich uit de markt

Luchtvaartmaatschappijen: Schiphol prijst zich uit de markt

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol is volgens luchtvaartmaatschappijen hard op weg op weg om zichzelf uit de markt te prijzen. De luchthaven kampt met grote personele problemen waardoor het niet lukt de reizigersstroom het hoofd te bieden. Daarnaast verhoogt de luchthaven de luchthaventarieven met bijna 40 procent, waarmee het tot de duurdere luchthavens in Europa behoort. Ook spelen er nog klimaat- en stikstofproblemen en wil de overheid het huidige plafond van 500.000 vluchten verlagen om de overlast van omwonenden te verzachten. Ondernemersorganisatie VNO-NCW maakt zich ernstig zorgen over die uitgelekte plannen.

Marnix Fruitema voorzitter van Barin, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, legt uit dat de huidige problemen er toe kunnen leiden dat buitenlandse maatschappijen zoals Korean Air of Delta Air Lines naar andere luchthavens uitwijken. "En als de verbindingen wegvallen, dan volgen doorgaans de bedrijven ook", aldus Fruitema. Hij doelt onder meer op de Europese hoofdkantoren van grote bedrijven uit Azië en Noord-Amerika die nu nog in Nederland gevestigd zijn.

"Schiphol stond qua kosten altijd in de middenmoot. Dat betekende tot voor kort dat je waar kreeg voor je geld. Door de verhoging is Schiphol een van de duurdere luchthavens geworden", aldus Fruitema. "En wat krijgen ze momenteel? Non-kwaliteit, krimp en gezeur aan je hoofd. Ik kan me goed indenken dat internationale maatschappijen denken waarom haal ik me dit op de hals." Volgens de Barin-voorman hoort bij een gezond investeringsklimaat een goede en bereikbare luchthaven. Daarbij is de luchtvaart een middel om tot welvaart te komen. "Als je het investeringsklimaat aan het afbreken bent, heeft dat consequenties."

VNO-NCW legt uit dat de combinatie van Schiphol en KLM Nederland direct verbindt met vrijwel alle belangrijke economische centra van de wereld. De aanwezigheid van de luchthaven is een belangrijke reden voor bedrijven om zich hier te vestigen. Daarbij maakt dit Nederland aantrekkelijker dan omringende landen. Volgens VNO-NCW verdient Nederland meer dan 30 procent van zijn welvaart door internationaal zakendoen.

Volgens de ondernemersorganisatie staat buiten kijf dat de overlast en emissies van Schiphol snel moeten afnemen. "Maar alleen krimpen is niet het antwoord op deze complexe vraag", zo klinkt het. Ook omdat een afgebouwd netwerk, niet zomaar weer is opgebouwd.

Meer uit Financieel

Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

1 uur geleden
Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

2 uur geleden
Boze boeren met honderden tractors naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

3 uur geleden
Rusland dreigt met tegenactie bij beslaglegging bevroren tegoeden

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal terugslaan als de bevroren buitenlandse bezittingen van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in beslag worden genomen. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov in een interview met de staatsnieuwsdienst RIA Novosti. "Wij hebben ook bevroren tegoeden, die niet minder zijn dan het Westen heeft", verklaarde Siluanov die daarbij niet aangaf welke westerse bezittingen hij precies bedoelde.

3 uur geleden
Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

AMSTERDAM (ANP) - Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

3 uur geleden
Duitsland houdt speciale top om vakkrachten te trekken

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland houdt maandag een speciale top in Berlijn om meer vakkrachten te trekken, zowel uit binnen- als buitenland. Duitsland heeft namelijk te maken met een groot tekort aan geschoold personeel in onder meer de dienstverlening, de industrie en de bouw. De top zal worden geopend door arbeidsminister Hubertus Heil.

4 uur geleden
IMF roept Argentinië op om armen te ontzien bij bezuinigingen

BUENOS AIRES (ANP/BLOOMBERG) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er bij de regering van de Argentijnse president Javier Milei op aangedrongen de armen te beschermen bij de harde bezuinigingsmaatregelen. Met die maatregelen wil Milei de overheidsuitgaven verlagen en de financiën weer op orde brengen. De drastische maatregelen hebben echter ook geleid tot stakingen en tot bezorgdheid over de groeiende armoede en honger in het land, zei adjunct-directeur Gita Gopinath van het IMF tegen de krant La Nacion.

5 uur geleden