
Luchtvaartmaatschappij easyJet blijft profiteren van sterke vraag
LUTON (ANP) - De Britse budgetvliegmaatschappij easyJet profiteert nog altijd van de grote vraag naar vliegreizen in Europa en zag de omzet opnieuw stijgen. Dat meldt de maatschappij in een handelsupdate over het afgelopen kwartaal. Voor later dit jaar houdt easyJet wel rekening met een impact op de resultaten door de oorlog tussen Hamas en Israël.
In totaal vlogen bijna 20 miljoen passagiers met een easyJet-toestel, tegenover ruim 17 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Deze reizigers waren goed voor een omzet van 1,1 miljard pond, omgerekend zo'n 1,3 miljard euro. De totale inkomsten voor easyJet stegen met 22 procent tot 1,8 miljard pond. Onder de streep bleef wel een verlies staan van 126 miljoen pond voor aftrek van belastingen. Maar dat verlies liep terug in vergelijking met de 133 miljoen pond een jaar eerder.
EasyJet-topman Johan Lundgren spreekt dan ook van een "verbeterde prestatie", die volgens hem "getuigt van de kracht van de vraag naar ons merk en ons netwerk". Ook voor het komende zomerseizoen is hij optimistisch, gezien de boekingen voor die periode rond de jaarwisseling.
Nieuwe bestemming
Voor de eerste helft van het gebroken boekjaar verwacht easyJet dat het verlies op jaarbasis verder afneemt. Dat moet dan het gevolg zijn van onder meer capaciteitsgroei. Wel houdt de luchtvaartmaatschappij rekening met een "directe impact van ongeveer 40 miljoen pond als gevolg van het conflict in het Midden-Oosten". Door de oorlog tussen Hamas en Israël vliegt easyJet tijdelijk niet meer op Israël en Jordanië.
EasyJet maakt verder bekend vanaf eind juni naar een nieuwe bestemming te vliegen, namelijk naar Chania op het Griekse eiland Kreta. Daarnaast meldt de maatschappij een samenwerking met straalmotorenfabrikant CFM. Dat bedrijf gaat 314 motoren leveren voor 157 vorig jaar bestelde Airbus-vliegtuigen. Volgens easyJet zullen die nieuwe vliegtuigen en motoren samen tot 30 procent minder brandstof gebruiken en 50 procent stiller zijn.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
2 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
2 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
3 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
3 uur geleden