
Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent KLM
SCHIPHOL (ANP) - Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.
De bonden schrijven de overheid "zeer erkentelijk" te zijn voor de staatssteun. "Daarmee werden onder meer de netwerkfunctie van KLM en de werkgelegenheid in de luchtvaartsector in ons land veiliggesteld", stellen ze. Maar KLM wist snel weer winst te maken en de leningen af te lossen. Eerder dit jaar kon helemaal afscheid worden genomen van de steun vanuit Den Haag.
De vakbonden zeggen goed te begrijpen dat er voorwaarden werden gesteld aan de steun, onder meer over loonmatiging. Maar ze geven aan dat dit zonder inbreng van de vakbonden is gebeurd en dat er ingrepen in al afgesproken cao's werden geëist. Ze wijzen erop dat die gang van zaken indruist tegen de Nederlandse wet en internationale verdragen, zoals ook door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is vastgesteld. Maar de staatsagent zweeg over de "onrechtmatigheid en onhoudbaarheid van deze voorwaarden". Hij bleef volhouden dat KLM niet aan de regels voldeed.
Onjuistheden en meningen
Bovendien bevatten de rapportages van Kremers volgens de bonden "onjuistheden en persoonlijke meningen" die zorgden voor reputatieschade bij KLM en het personeel. Eerder door de vakbonden geuite zorgen, leidden niet tot beterschap, zeggen ze.
Ook in de vijfde rapportage staan weer allerlei zaken die niet kloppen, schreef De Telegraaf eerder deze week al. Zo zouden onder meer de piloten onder vuur worden genomen omdat zij te veel verdienen. "Ik hoor al weken dat de directie zich zorgen maakt over de rapportage", reageerde Reinier Castelein van De Unie in de krant. "Hoe kan het dat de politiek zoveel ruimte laat om de grootste werkgever van Nederland telkens zo negatief te benaderen? En hoe kan het dat hij aanhoudend het beter betaalde personeel zo mag neersabelen?"
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.
54 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
3 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
4 uur geleden