
Luchtvaartaandelen omlaag door zorgen over Indiase coronavariant
AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartbedrijven en andere aandelen uit de reissector waren maandag duidelijke verliezers op de Europese beurzen. Bij beleggers leefden zorgen over de vele coronabesmettingen door de Indiase variant van het virus. Ook Ryanair, dat met resultaten naar buiten kwam, hoorde aan het slot van de handelsdag bij de verliezers. Eerder op de dag ging de koers van het aandeel nog omhoog.
Ryanair zakte uiteindelijk bijna 3 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij leed afgelopen boekjaar een recordverlies door de lockdowns en reisbeperkingen vanwege de coronapandemie. Maar de prijsvechter zag de boekingen vanaf begin april wel flink aantrekken. Toch sprak Ryanair nog geen verwachtingen uit vanwege de aanhoudende onzekerheid rond de coronasituatie.
Branchegenoten als Lufthansa, easyJet en British Airways-moeder IAG speelden tot bijna 4 procent aan beurswaarde kwijt. Trainline, een digitaal platform voor reizen per trein of touringcar, verloor zelfs meer dan 5 procent. Reisorganisatie TUI leverde in Frankfurt 1 procent in en in Amsterdam ging Air France-KLM bijna 1 procent omlaag.
Weinig beweging
De Europese beurzen lieten over de gehele linie verder weinig beweging zien, na het sterke herstel op vrijdag. Beleggers bleven voorzichtig door de inflatiezorgen, die vorige week voor onrust zorgden op de aandelenmarkten. De vrees dat nieuwe coronavarianten de verdere heropening van de wereldeconomie kunnen vertragen zorgde eveneens voor terughoudendheid. Ook vielen de cijfers over de Chinese winkelverkopen en de industriële productie tegen. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde heel licht in de min op 703,22 punten. De MidKap klom een fractie tot 1049,69 punten. Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent.
De hoofdindex in Londen noteerde bij het slot 0,1 procent lager. In het Verenigd Koninkrijk zijn de coronamaatregelen verder versoepeld en mogen bars en restaurants ook binnen klanten ontvangen. Ook vertrokken de eerste Britse vakantiegangers naar landen die op de groene lijst staan waar ze naartoe mogen reizen, zonder dat ze bij terugkomst in quarantaine hoeven. De Britse premier Boris Johnson waarschuwde wel dat de opmars van de Indiase virusvariant verdere versoepelingen kan bemoeilijken.
Bayer
In Frankfurt zakte Bayer circa 1 procent. Het Duitse chemieconcern verloor opnieuw een zaak in de juridische strijd rond bestrijdingsmiddel Roundup, dat kankerverwekkend is. Het besluit kan meer consumenten aanmoedigen een claim tegen Bayer in te dienen. Daarnaast verloor B&S Group zo'n 1,5 procent bij de kleinere bedrijven in Amsterdam. Het bedrijf dat zich bezighoudt met de bevoorrading van cruiseschepen en de distributie van drank- en parfummerken, had last van de coronacrisis en zag de kwartaalomzet dalen.
De euro stond op 1,2150 dollar, tegen 1,2132 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 66,07 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 69,31 dollar per vat.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
1 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
3 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
4 uur geleden